Amerikanskt militärflyg har kraschat

2023 08 27

Ett amerikanskt militärflygplan har störtat under söndagsmorgonen.

Det var tidigt på morgonen som ett amerikanskt militärflyg, närmare bestämt ett tiltrotorflygplan av typen V-22 Osprey, gick ner utanför staden Darwin i Australien.

Händelsen skedde i de norra delarna av Australien i närheten av Melvilleön.

Totalt 20 amerikanska marinsoldater var på planet när det gick ner, och en stor insats har nu påbörjats.

Det rapporterar Sky News.

Under övning

Det var under en militärövning som involverade personal från USA, Australien, Indonesien, Filippinerna och Östtimor som olyckan ägde rum.

Enligt källor till Sky News är det “möjligt” att dödsfall har skett, då vissa personer fortfarande inte hittats.

Det finns ännu inga uppgifter om hur många som skadats eller dött i samband med olyckan.

Har bekräftat

Det australiska försvarsdepartementet bekräftar olyckan och framhåller att inga av landets egna styrkor befann sig på planet.

– Initiala rapporter tyder på att händelsen involverar USA: s försvarspersonal och att de australiensiska försvarsmaktens medlemmar inte var inblandade.

– I detta kritiska tidiga skede fokuserar vi på incidenthantering och att säkerställa säkerheten för de inblandade. Mer information kommer att ges när det är lämpligt.

Olycka förra månaden

Tidigare under sommaren skedde en annan olycka i Australien där en militärhelikopter kraschade i Queensland.

Olyckan skedde under en övning.

– Detta kommer att bli en mycket svår tid för många medlemmar och deras familjer såväl som för veteraner och jag uppmuntrar alla som känner sig i behov av stöd att söka hjälp, sade Australiens premiärminister Anthony Albanese efter händelsen.

Ville köpa nya

Helikoptern som gick ner var av typen MRH-90, som Australien hade planer på att överge till förmån för amerikanska Blackhawks.

– Utredningen kommer att bli grundlig; Vi måste förstå vad som hände. Om det finns steg som måste vidtas måste vi ta stegen, och tills allt detta har hänt kommer MRH-90s inte att flyga, sade försvarsminister Richard Marles enligt The Guardian.

Foto: S. Fitall

Text: Redaktionen