Amerikanska soldater försvunna – uppgavs ha hittats döda i Natoland

2025 03 27

Fyra amerikanska soldater som försvann i Litauen uppgavs under tisdagen ha hittats döda, enligt litauisk media. Natochefen Mark Rutte bekräftade händelsen, men försvarsalliansen backade sedan efter att nya uppgifter framkommit.

Fyra amerikanska soldater försvann från ett övningsområde i Litauen under tisdagen.

Alla fyra soldater hade påträffats döda i ett träskområde, rapporterade litauiska Delfi inledningsvis.

Senare på tisdagskvällen kom dock nya uppgifter. Enligt USA:s armé har soldaterna inte hittats.

– Vi gör allt vi kan för att hitta dem, säger Litauens försvarschef Raimundas Vaiksnoras enligt Reuters.

Enligt amerikansk militär genomförde de fyra soldaterna  en planerad taktisk träning utanför staden Pabradè.

Staden ligger knappt fem mil utanför landets huvudstad Vilnius, och bara en knapp mil från landets gräns mot Belarus.

Kan ha fallit ner i vatten

Tidiga rapporter gör gällande att soldaterna färdats i ett bärgningsfordon av typen M-88, ett av de största pansarfordon som används av amerikansk militär, som kan ha fallit ner i ett vattendrag av något slag. 

Militärfordonen har hittats i vattnet, men alltså inte soldaterna.

Litauisk försvarsmakt identifierade en möjlig plats för händelsen och inledde därpå en sök- och räddningsinsats bland annat med stöd av brandförsvaret.

Natochefen bekräftade

De fyra soldaterna har inte ännu identifierats men ska ha varit medlemmar av den första brigadens tredje infanteridivision.

Amerikansk militär har ännu inte kommenterat dödsfallen. Däremot bekräftar Natochefen Mark Rutte att han informerats om händelsen.

– Medan jag talade kom nyheten om fyra amerikanska soldater som dödats i en incident i Litauen, säger Rutte enligt The Guardian.

Tackade litauisk räddningstjänst

Generallöjtnant Charles Constanza uttryckte tidigare sin tacksamhet gentemot litauisk militär och räddningstjänst i ett uttalande som släpptes innan soldaterna hittades döda.

– Jag vill personligen tacka den litauiska försvarsmakten och räddningstjänsten som snabbt kom till vår hjälp under sökoperationerna. Det är den här typen av lagarbete och stöd som visar på vikten av vårt partnerskap och vår mänsklighet, oavsett vilka flaggor vi bär på våra axlar, står det i uttalandet.

Spänd relation till Ryssland

De baltiska länderna Litauen, Estland och Lettland har ofta haft en spänd relation mot sitt grannland Ryssland, och alla tre är medlemsländer i Nato.

Litauens president Gitanas Nauseda har varit en av de mest högljudda kritikerna mot Ryssland och dess president Vladimir Putin sedan invasionen av Ukraina 2022.

Foto: M. Huang

Text: Redaktionen


EUROPA VARNAR: USA på väg mot ”allvarligt misstag”

2025 03 27

USA har öppnat för att häva en del av sanktionerna mot Ryssland.

Bland annat har stormakten öppnat för att slopa sanktioner mot ryska jordbruksprodukter om Kreml går med på en vapenvila i Svarta havet.

– USA kommer att hjälpa till att återställa Rysslands tillgång till världsmarknaden för export av jordbruksprodukter och gödningsmedel, sänka kostnaderna för sjöfartsförsäkringar och förbättra tillgången till hamnar och betalningssystem för sådana transaktioner, framhåller Vita huset i ett uttalande.

Europa varnar

Nu sträcker flera europeiska ledare ut ett varningens finger. Efter ett toppmöte i Paris går flera regerings- och statschefer ut med samma budskap.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz uppger att det skulle vara ett ”allvarligt misstag” att lätta på sanktionerna mot Ryssland just nu.

Enligt Scholz måste sanktionerna kvarstå tills fred har uppnåtts i Ukraina.

– Och tyvärr är vi långt ifrån att säkra freden. Sanktionerna bör hävas först när fred verkligen har uppnåtts, säger han enligt Reuters.

Storbritanniens premiärminister Keir Starmer instämmer med sin tyske motsvarighet.  

– Det fanns en väldigt stark beslutsamhet i rummet. Vi är överens om att det inte är rätt tidpunkt att dra tillbaka eller försvaga sanktioner, säger han enligt Sky News.

Starmer tillägger att Vladimir Putin  "har sin egen spelbok" och att det ekonomiska trycket på Ryssland måste öka.

– Det finns inte tid för att häva sanktioner mot Ryssland, säger han och tillägger:

– Tvärtom har vi pratat om hur vi kan skärpa sanktionerna.

Kristersson närvarar

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) är också på plats i Paris.

– På plats i Paris för ett toppmöte om Ukraina och europeisk säkerhet. Fler måste göra mer för att stärka Ukraina och rusta hela Europa starkare. Det gör också Sverige och svenskarna säkrare, skriver han på sociala medier.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen


Storprotest i Sverige – 165 000 har skrivit under

2025 03 27

Betesrätten ska slopas i Sverige.

Det föreslog regeringens utredare Elisabeth Nilsson i somras.

Regeringens utredare vill att betesrätten ska slopas för kor som hålls i lösdrift, vilket motsvarar åtta av tio kor i Sveriges mjölkfabriker.

– Konkurrenskraften inom mjölkproduktionen är inte tillräckligt bra, sade Elisabeth Nilsson på en pressträff.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) har öppnat för att gå vidare med förslaget, med tillägget att svenska bönder ska få ersättning för att ha korna utomhus.

– Då är det jätteviktigt att man får, likt man får i andra länder, betalt för det merarbete man gör på en konkurrensutsatt marknad, att de svenska bönderna som släpper ut sina kor på bete också ska få möjlighet till den ersättningen, har han sagt till SR Ekot.

Starka reaktioner

Regeringens förslag har stött på stort motstånd.

Djurens Rätt och andra organisationer startade snabbt en namninsamling mot förslaget.

I dag, torsdag, lämnas namninsamlingen in till samtliga riksdagspartier. Totalt har 165 076 personer skrivit under uppropet.

− Att ta bort beteskravet skulle få förödande konsekvenser för djuren. Vi ser ett stort stöd från allmänheten att bevara kornas rätt att beta och det är någonting som Sveriges politiker behöver hörsamma, säger Sebastian Wiklund, samhällspolitisk chef hos Djurens Rätt som var på plats vid överlämningen.  

Organisationen menar att ett slopat beteskrav vore ett bakslag för alla de djur som drabbas, men också för miljö, öppna landskap, biologisk mångfald och konsumenters förtroende för svenskt djurskydd. 

– Betesrätten är avgörande för djurens välfärd och vi måste arbeta för att den stärks. Fler, inte färre, djur ska få rätt att komma ut på bete, säger Cissi Krantz, kampanjkoordinator hos Djurens Rätt.

Därför kan beteskravet slopas

Syftet med att slopa betesrätten är att stärka konkurrenskraften hos svenska livsmedelsproducenter.

Att svensk livsmedelsproduktion inte växer i tillräcklig takt och samtidigt möter konkurrens från andra länder är ett stort problem, enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

– Sverige är det enda EU-landet som har en generell beteslagstiftning för alla mjölkkor. Ungefär hälften av de mejeriprodukter vi konsumerar i Sverige är importerade och den negativa trenden fortsätter tyvärr.  För att producera mer mjölk behövs en beteslag som möjliggör expansion och utveckling, framhåller organisationen på sin hemsida.

LRF påpekar dock att en ny beteslag aldrig får ske "på bekostnad av försämrad djurvälfärd".  

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen