JUST NU: Amerikanska soldater försvunna i Ukraina

2022 06 16

Två amerikaner som anslutit sig till den ukrainska militären har varit försvunna i nästan en vecka efter hårda strider utanför staden Charkiv. 

Enligt deras familjer och en militärkollega finns det farhågor om att de tillfångatagits av ryska styrkor, rapporterar CNN.

Männen som är försvunna är Alexander John-Robert Drueke, 39, från Tuscaloosa, Alabama och Andy Tai Ngoc Huynh, 27, från Hartselle, Alabama.

Rysk propaganda nämner soldaterna

Soldaternas sergeant, som vill vara anonym av säkerhetsskäl, uppger att amerikanerna tillhörde Ukrainas 92:a mekaniserade brigad. Männen rapporterades som försvunna efter hårda strider den 9 juni, nära staden Izbytske. 

Inga kvarlevor efter männen hittades. Sergeanten har försett CNN med bilder på männens pass och deras inresestämplar till Ukraina. 

Dagen efter hävdade en rysk propagandakanal på Telegram att männen tillfångatagits när Charkiv, uppger CNN. 

Krigsfångar

Bunny Drueke, Alexander John-Robert Druekes mamma, säger till tv-kanalen att männen är krigsfångar, men uppgifterna har inte verifierats.

Hon uppger att den amerikanska ambassaden arbetar för att få fram mer information om vad som har hänt och var hennes son befinner sig. 

– De har inte kunnat verifiera att han är med ryssarna. Allt de kan verifiera är att han är försvunnen vid det här laget.

Flera scenarier

Andy Tai Ngoc Huyns partner Joy Black uppger att den amerikanska ambassaden tittar på flera olika scenarier.

– Vi vill inte göra antaganden om vad som kan ha hänt just nu. Uppenbarligen tittar de på flera scenarier. Och ett av dem är att de kan ha fångats. Men vi har absolut inte fått det bekräftat, säger hon till CNN.

Vita huset har informerats

Amerikanska myndigheter har informerats.

– Vi övervakar situationen noga och är i kontakt med de ukrainska myndigheterna, säger en talesperson för de amerikanska utrikesdepartementet.

Vita huset kommenterade uppgifterna under onsdagen.

– Om det är sant kommer vi göra allt för att de ska komma hem säkert, sa Pentagons talesperson John Kirby.

Foto: General Staff of the Armored Forces of Ukraine

Text: Redaktionen