Amerikansk legendar död i flygkrasch

2024 06 08

Den amerikanska legendaren William “Bill” Anders har omkommit i en tragisk flygkrasch.

William Anders var en av de mest profilerade astronauterna inom Nasa genom tiderna.

Han är mest känd för att ha tagit den ikoniska och världsberömda bilden “Earthrise” (jorduppgång) – en av historiens mest minnesvärda och inspirerande bilder av jorden tagna från rymden.

Dödsfallet bekräftas av William Anders son Greg natten till lördagen svensk tid, rapporterar BBC.

– Familjen är förkrossad. Han var en fantastisk pilot. Han kommer att vara saknad, lyder ett uttalande från familjen.

Hemsk olycka: "Såg ut som en film"

William Anders blev 90 år gammal.

Enligt myndigheterna ska han ha färdats i ett mindre plan som kraschade i vattnet norr om Seattle i den amerikanska delstaten Washington.

Han var den enda personen ombord.

Personer som blev vittne till olyckan beskriver hemska scener.

– Jag kunde inte tro vad jag såg framför mina ögon, säger Philip Person till King-TV i Seattle.

Han säger att planet verkade göra en loop och därefter inverterade.

– Det såg ut som något direkt från en film eller specialeffekter. Med en stor explosion, lågor och allting.

Filmer som påstås visa flygkraschen visar hur det görs ett sista försök att dra upp planet innan det blir ett brinnande vrak på vattenytan. Dessa klipp har inte verifierats som äkta.

"Inspirerade generationer"

Anders var uttagen i den astronautgrupp som på 1960-talet valdes ut för att genomföra de första rymdflygningarna inom Apolloprogrammet. Även Buzz Aldrin, världens näst första person att sätta sin fot på månen, ingick i samma grupp.

William Anders var reservpilot till Apollo 11-uppdraget, det vill säga insatsen som ledde till den första månlandningen 1969.

Den magiska bilden på jorden togs 1968 under den första bemannade rymdflygningen som lämnade jorden och nådde månen. Anders själv har beskrivit bilden som det viktigaste bidraget han någonsin gav till det amerikanska rymdprogrammet.

– Det mest inflytelserika miljöbetingade fotografi som någonsin tagits, sade den världsberömda vildmarksfotografen Galen Rowell efteråt om bilden.

Legendaren hyllas nu över hela världen efter sin bortgång.

– Anders inspirerade mig och generationer av astronauter och upptäcktsresande. Mina tankar går till hans familj och vänner, framhåller Mark Kelley, tidigare astronaut och nu amerikansk senator i Arizona, på X.

Foto: Nasa resp William Anders

Text: Redaktionen


Ny legitimation ska införas i Sverige och hela EU

2024 06 12

En ny e-legitimation ska införas i Sverige och EU, vilket innebär att BankID får konkurrens.

Miljontals svenskar har idag bank-id från kommersiella aktörer i form av privata banker.

Men det finns också många som inte har något bank-id eller någon form av e-legitimation.

Detta skapar problem i vardagen och leder till ojämlikhet.

Därför införs nu en ny, statlig e-legitimation, rapporterar SR.

En miljon saknar e-legg

Bank-id har fått mycket kritik, bland annat för att många människor saknar möjlighet att skaffa eller använda det.

– Det finns idag ungefär en miljon människor i Sverige som inte kan få en e-legitimation, säger Lotta Hämäläinen, som är ansvarig på Digg – myndigheten för digital förvaltning, till radiokanalen.

Många äldre personer kan inte använda bank-id eftersom de har svårt att hantera en smartphone.

Detsamma kan gälla personer med funktionsnedsättningar.

Ett annat problem är att bankerna, som är privata aktörer, kan välja bort kunder. Detta kan bland annat drabba flyktingar som saknar svenskt personnummer.

Dessutom anses det leda till osäkerhet när privata aktörer i stort sett har monopol på en så viktig samhällsfunktion.

– Vi har en dominerande lösning som gör att går den ner så är risken att samhället stannar, säger Lotta Hämäläinen.

Fysiskt plastkort

Men nu kommer Sverige alltså att införa en statlig e-legitimation, vilket de flesta andra länder redan har.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, säger Lotta Hämäläinen till radiokanalen.

Digital plånbok inom EU

Samma år kommer även EU att införa en gemensam e-legitimation i form av den digitala plånboken EUDI Wallet.

– Nyckelfunktionerna inkluderar möjligheten att e-legitimera användare över landsgränserna, både i e-tjänster och vid fysisk närvaro, uppger myndigheten Digg på sin hemsida.

Med den digitala plånboken kommer man även kunna dela annan information om sig själv inom hela EU.

– Det man fyller den med kan vara allt från teaterbiljetter, körkort, utbildningsmeriter, recept på mediciner till arbetsintyg eller rättigheter att representera ett visst företag, skriver Digg.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen