Amerikansk atomubåt har krockat

2021 10 09

USA:s Stilla Havsflotta uppger att en amerikansk atomubåt har kolliderat i Sydkinesiska Havet.

Flera källor vid försvarsmakten uppger att det handlar om ubåten USS Connecticut  och 15 sjömän skall ha ådragit sig skador, men ingen är livshotande skadad.

Attackubåt

Ubåten som är av attackubåtsklassen Seawolf har krockat med ett okänt undervattensföremål i internationella vatten men det är okänt exakt vad ubåten kolliderade med uppger CNN.

– Ubåten är i en säker och stabil kondition. USS Connecticuts kärnkraftsfunktion påverkades inte och är fullt duglig. Incidenten kommer att utredas, uppger flottan i ett uttalande.

Känsligt läge

Olyckan som ägde rum i lördags sker i ett känsligt läge där retoriken är uppskruvad mellan Kina och Taiwan och i ett läge där kommunistdiktaturen Kinas aggressiva beteende kombinerats med hundratals kränkningar av Taiwans luftrum. Taiwan har klargjort att landet är berett att försvara sig själv mot Kina.

Internationell övning

Atomubåten har nyligen deltagit i en stor internationell övning med fartyg från USA, Storbritannien, Japan, Australien, Kanada och Nederländerna.

Atomubåten är nu på väg mot det amerikanska territoriet Guam. Utöver USA:s 50 delstater och Washington DC. ingår även fem territorier i USA – Guam, Puerto Rico, Virgin Islands, Northern Mariana Islands och American Samoa.

Foto: US Navy, T V Nguyen II

[yop_poll id="740"]