Allvarligt sjuk – har inte fått medicin på flera veckor

2024 07 21

En allvarligt sjuk tonåring har inte kunnat få sin medicin på flera veckor.

Det råder ett stort tryck på Barn- och ungdomspsykiatrin BUP, eftersom många barn och unga väntar på att få hjälp.

Vissa har också svårt att få ut sin medicin i tid, vilket skapar stora problem.

Farligt avbryta medicinering

Tonårsföräldern Robert berättar för SR att hans son, som har en NPF-diagnos och en depression, inte har fått sin antidepressiva medicin på flera veckor.

– Vi ansökte om att få ett nytt recept, och fick beskedet från 1177 att det tar minst 14 dagar, och nu är det väl uppe i fyra veckor, säger Robert till radiokanalen.

Det kan vara väldigt farligt att inte få ut medicinen i tid, eftersom sonen kan bli riktigt sjuk, tillägger tonårspappan.

– Du får ju inte avbryta den här medicinen så direkt. Man måste trappa ner medicinen väldigt långsamt, ska egentligen ta den här medicinen samma tid varje dag, säger han.

Svårt att få tag på BUP

I just den här familjens fall äter föräldrarna samma medicin som sonen, och de har fått ge av sina doser till sonen för att han ska kunna fortsätta med medicineringen, rapporterar radiokanalen.

Enligt pappan är det väldigt svårt att få tag på någon på BUP.

Istället har familjen skrivit till 1177 och till och med gått till den vanliga vårdcentralen, som dock inte kunde ta det medicinska ansvaret.

Stor ökning av medicinering

BUP meddelar att de har haft en stor ökning av medicinering på senare tid, och att det kan ligga bakom familjens problem.

BUP:s verksamhetschef inom NU-sjukvården, Lars Ahgnell, säger dock att den medicinska mottagningen har meddelat att man är i balans när det gäller medicinering.

Han råder därför familjen att kontakta medicinsk mottagning för att ta reda på vad som blivit fel.

Många väntar på utredning och medicin

Det höga trycket på BUP har ibland orsakat problem som har uppmärksammats i media.

Tidigare i år rapporterade Nerikes Allehanda att allt fler tvingas vänta på både NPF-utredning och medicin.

Köerna till både barn- och vuxenpsykiatrin är en stor utmaning, och många har också haft svårt att få ut sin medicin i tid.

Verksamheten är tidvis pressad och har haft svårt att rekrytera både läkare, sjuksköterskor och psykologer, rapporterar tidningen.

Foto: Roberto Sorin

Text: Redaktionen


Hundägare varnas för populära tuggben – säljs på Ica och Willys

2024 10 17

Veterinärer varnar för vanliga tuggben som säljs i nästan alla matbutiker.

Produkterna är populära och alldeles för få hundägare känner till riskerna med de aktuella benen.

Det menar bland annat Åsa Tomaszewski, veterinär i nordvästra Skåne, som nu går ut med en formell varning för hundgodiset, rapporterar Sveriges Radio.

Specifikt handlar det om ben med torkat kött från Kina, en typ av ben som finns av flera olika märken och som säljs i vanliga matbutiker och djuraffärer.

Rådet är dock glasklart: sluta ge ben av den här typen till hundarna omedelbart. Godiset kan nämligen orsaka njurskador.

– Vi har vetat om att det här problemet har funnits sedan 2007. Men vi tycker att det är ett problem att den vanliga djurägaren inte känner till det ordentligt, säger Åsa Tomaszewski till radion.

1 000 hundar dog

Studier har visat på klara samband mellan tuggben från Kina och njurskador på hundar. 

Åsa Tomaszewski pekar bland annat på en stor studie i USA från 2015 där över 6 000 hundar ingick. Drygt 1 000 av dem dog.

– Det finns en risk att det kan ge sjukdom hos hund. Man kan bli väldigt sjuk. I många fall tillfrisknar de bra, men det finns också de som får bestående men och det finns de som inte klarar sig.

"Går knappt att läsa"

Tuggben tillverkade i Kina säljs i mer eller mindre samtliga matvarubutiker. Bland annat hos Ica, Willys och Coop med flera.

Och informationen om riskerna är inte tillräckligt tydlig, menar hundägaren Marie Weis. Texten på förpackningen är så liten att det knappt går att läsa.

– Jag gissar att de inte vill att vi ska kunna läsa för då är det lättare att sälja ut i butik. Just det här med njurskador skrämmer mig jättemycket, säger hon till SR.

Här är symtomen

Åsa Tomaszewski är inte ensam om att varna för de populära tuggbenen.

Även veterinärer på försäkringsbolagen flaggar för njursjukdomen Fanconis syndrom. Effekten är att njurarna inte kan återuppta viktiga ämnen utan läcker dessa till urinen.

Symtom på Fanconis syndrom är framför allt ökad törst och ökad urinering. Även viktnedgång och uttorkning förekommer hos hundar med sjukdomen. Njursvikt kan utvecklas veckor till flera år senare, framhåller exempelvis försäkringsbolaget Agria och tillägger:

– Hundar kan även drabbas av Fanconis syndrom av att äta hundgodis eller tuggben med torkad kyckling på. Undvik speciellt importerade produkter från Kina.

Foto: R. Stone

Text: Redaktionen


Jättekris för hamburgerkedja – 70 restauranger i Sverige

2024 10 16

Hamburgerkedjan Bröderna ansöker om rekonstruktion.

Det uppger kedjan på onsdagen.

– Brödernas, inklusive Brödernas Group AB (publ), har idag ansökt om företagsrekonstruktion. Syftet med rekonstruktionen är att säkra koncernens långsiktiga finansiella stabilitet och hantera de ekonomiska utmaningar som har uppstått till följd av bland annat pandemi, inflation, stigande räntor och hyreshöjningar, framhåller Brödernas i ett uttalande.

Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs. Bolag som har ekonomiska problem, men som ändå kan överleva på sikt, kan ansöka om rekonstruktion.

Stora ekonomiska bekymmer

Brödernas har tampats med omfattande ekonomiska problem under en längre tid. 

Coronapandemin och Rysslands krig i Ukraina har inneburit höjda kostnader för råvaror och övriga driftskostnader. Samtidigt har stigande räntor och konsumenternas minskade köpkraft slagit hårt mot kedjan.

Brödernas restauranger har även drabbats av betydande hyreshöjningar. Den genomsnittliga ökningen under de senaste två åren har uppgått till 18 procent.

– Trots omfattande åtgärder för att möta dessa utmaningar, inklusive avyttringar av olönsamma restauranger, omförhandlingar av leverantörsavtal, effektivisering av bemanning och lansering av ett lojalitetsprogram, har den ekonomiska situationen tyvärr blivit ohållbar för oss, säger Brödernas vd Richard Forsshéll.

”Nödvändigt steg”

Brödernas grundades 2017 och har i dag cirka 70 restauranger över hela landet. Kedjan har cirka 500 anställda och mer än fyra miljoner gäster årligen.

Kedjan hoppas att rekonstruktionen ska trygga koncernens framtid och skydda de arbetstillfällen som skapats.

– Brödernas har en solid grund och ett starkt varumärke. Med rätt åtgärder ser jag goda möjligheter för koncernen att återfå sin styrka och fortsätta vara en viktig aktör på den svenska restaurangmarknaden, säger Lars-Henrik Andersson, föreslagen rekonstruktör från Cirio Advokatbyrå.

Arkivfoto: Jean-Claude Attipoe

Text: Redaktionen