Allvarligt brott säljs som ”upplevelse” – efter Netflix-succén

2024 12 13

Ett allvarligt brott som nyligen har skildrats i en Netflix-serie säljs nu som ”upplevelse”, vilket väcker stark kritik.

Det handlar om helikopterrånet i Västberga 2009, som är ett av de mest omtalade och uppmärksammade rånen i svensk historia.

Nyligen släpptes en Netflix-serie om rånet – och nu kan man även köpa helikopterresan som ”upplevelse”, rapporterar TV4.

”Allmänt förkastligt”

Det är företaget Happy-day.se som erbjuder sina kunder att åka samma rutt som rånarna åkte i samband med helikopterrånet.

Dessutom används samma helikopter som rånarna använde, enligt kanalen.

Initiativet får nu hård kritik från Brottsofferjourens ordförande, Sven-Erik Alhem.

– Det är allmänt förkastligt att erbjuda den typen av förhärligande upplevelse, som egentligen skadar de som fortfarande lider av en ångest på grund av vad de var med om under det riktiga helikopterrånet, säger han till kanalen.

Alhem uppmanar folk att inte köpa upplevelsen.

Men på Happy-day.se försvarar man tilltaget.

Försvarar upplevelsen

Enligt företaget är man inte ute efter att glorifiera det allvarliga brottet, och man gör även bakgrundskontroller på deltagarna. Folk som själva har begått brott får inte följa med på åkturen.

– I det här fallet kombinerar vi en helikoptertur med historien om vad som faktiskt hände under helikopterrånet. Piloten och tillika guiden för turen berättar som vilken podcast eller annan dokumentär som helst, om vad som faktiskt hände, uppger företaget i ett mejl till kanalen.

På företagets hemsida kan man läsa att helikopterturen kostar 2 495 kronor per person.

– Upplev en världsunik helikoptertur där du kliver ombord på den äkta rånhelikoptern från det spektakulära rånet som fängslade en hel nation. Detta är en historisk chans att flyga den exakta rutten som rånarna flög i en guidad helikoptertur, förklarar företaget på sin hemsida.

Succé på Netflix

Helikopterrånet mot G4S Cash Services värdedepå i Västberga, den 23 september 2009, är ett av de mest kända brotten i svensk kriminalhistoria.

Brottet har också uppmärksammats på nytt i och med att Netflix släppte TV-serien ”Helikopterrånet” den 22 november i år.

Serien är regisserad Daniél Espinosa.

På SVT Play finns också en dokumentärserie om helikopterrånet, som producerades 2017.

Foto: Glenn Carstens-Peters

Text: Redaktionen


JUST NU: Forskare larmar – ukrainska flyktingar har det sämst i Sverige

2025 04 03

Sverige är sämst i Norden på att ta emot ukrainska flyktingar, enligt en färsk undersökning.

Av de nordiska länderna har Sverige tagit emot minst antal ukrainska flyktingar. 

Dessutom väljer fler ukrainska flyktingar som kommit till Norden att lämna Sverige jämfört med de andra länderna.

Detta enligt en undersökning av de norska forskarna Aadne Aasland och Vilde Hernes.

Har tagit emot minst i Norden

Nu delar Aasland och Hernes med sig av sina resultat, i en debattartikel i DN.

Det visar sig att Sverige är det land i Norden som tagit emot minst antal flyktingar från Ukraina per capita – mindre än hälften så många som Norge och Finland.

Vidare ser forskarna att många fler väljer att lämna Sverige än övriga nordiska länder. 

“Lever som asylsökande”

En hel tredjedel av de ukrainska flyktingar som registrerats har nämligen valt att lämna Sverige, jämfört med tio procent som valt att lämna Finland och Norge.

Samtidigt är det vanligare att ukrainarna i Sverige är självförsörjande än i de andra nordiska länderna.

– I Norge och Danmark (och till viss del Finland) har de ukrainska flyktingarna i stor grad getts samma rättigheter till ekonomiskt stöd och integrationsinsatser som andra flykting­grupper – exempelvis språkkurs, introduktionsprogram och arbetsmarknadsåtgärder. I Sverige däremot fick ukrainarna fortsatt leva under samma villkor som asylsökande, även efter att de beviljats tillfälligt kollektivt skydd genom masskyddsdirektivet, skriver Aasland och Hernes.

“Påfallande okänt i Sverige”

De norska forskarna har intervjuat över 3000 ukrainska flyktingar. Nu frågar man sig varför ukrainarnas situation i Sverige inte har uppmärksammats till någon större grad.

– Sverige har visat stor solidaritet med Ukraina i sin utrikespolitik. Därför är det påfallande hur lite offentlig uppmärksamhet och debatt som de ukrainska flyktingarnas villkor har fått – och hur okänt det är att Sverige har bland de svagaste rättigheterna i Europa, skriver forskarna i tidningen.

Text: Redaktionen


Klassiskt ämne kan försvinna ur svenska skolor – “ett kulturarv”

2025 04 03

Intresseorganisationen RFSU riktar skarp kritik mot den nya läroplansutredningen.

En ny läroplansutredning togs emot av skolminister Lotta Edholm (L) i februari. 

Utredningen gör bland annat gällande att ett större fokus i läroplanen ska läggas på grundläggande kunskaper som att läsa, skriva och räkna – men också på en stärkt lärarroll.

– Lärarrollen är för svag i förhållande till föräldrar och elever. Det ställs oerhört höga krav på lärare idag – med nya läroplaner blir det lättare för lärare att tala om vad som krävs att man lär sig tidigt, säger Lotta Edholm till SVT.

“Värsta attacken i modern tid”

Nu lyfts dock en del oro kring den nya läroplanen. Detta från Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU.

– Utredningen föreslår att man ska stryka sexualundervisningen ur skolans mål och uppdrag. För oss är det här den värsta attacken på sexualundervisning som vi har sett i modern tid, säger Lina Fridén, ordförande för RFSU, till Expressen.

Bland annat föreslås att områdena sexualitet, samtycke och relationer – tidigare kända under namnet sex och samlevnad – ska omhändertas av kursplanen istället för läroplanen.

“Ett svenskt kulturarv”

Något som vore en “katastrof”, enligt RFSU.

Detta skulle nämligen innebära att rektorer inte längre behöver ansvara för att sexualundervisning genomförs, menar intresseorganisationen.

– Det är på många sätt ett svenskt kulturarv som man plockar bort där sexualundervisningen hela tiden förbättrats och stärkts de senaste decennierna. Det här skulle vara första gången vi börjar backa, säger Fridén enligt Expressen.

Kritik från Skolinspektionen

Så sent som i förra veckan kom Skolinspektionen med kritik om att sexualundervisningen i svenska skolor behöver förbättras.

– Granskningen visar att eleverna önskar mer samtal om verklighetsnära situationer. Den visar också att lärare tycker att det finns samtal som är svåra att genomföra på ett tryggt sätt i klassrummet på grund av att de kan vara känsliga eller utpekande, skriver Skolinspektionen i ett uttalande. 

Foto: I. Aleksic

Text: Redaktionen