Allvarliga uppgifter om svenska psykologer

2023 05 23

Sverige har 16 400 legitimerade psykologer.

– Legitimationen ska bidra till att den enskilde individen erhåller en säker och kompetent vård, framhåller Psykologförbundet på sin hemsida.

Vidare skriver förbundet att ”den legitimerade psykologen har ett direkt patientansvar bland annat med ansvar för utredning, diagnostik, behandling och pedagogiska insatser”.

De legitimerade psykologerna ska alltså ge stöd åt människor som behöver hjälp.

Men hundratals är själva dömda för brott.

Det avslöjar Aftonbladet och researchbolaget Acta Publica i en gemensam granskning.

Upprepade tillfällen

Fler än 400 legitimerade psykologer är dömda för brott, vissa vid flera tillfällen, står det i rapporten.

Av dessa är ett 80-tal dömda för brott med inslag av våld, hot eller vapen och över 100 är dömda för brott kopplade till knark eller andra substanser, uppger Acta Publica.

Ett tiotal legitimerade psykologer är dessutom dömda för sexualbrott.

Av de dömda psykologerna har 244 dömts för brott samtidigt som de varit legitimerade.

Skarp kritik

Acta Publica riktar nu skarp kritik mot kontrollen och insynen i psykologbranschen.

Enligt rapporten har flera av fallen inte granskats av tillsynsmyndigheter.

Sedan 1987 har endast sju psykologer förlorat sina jobb på grund av sitt brottsregister.

– Bristerna medför att psykologer, dömda för bland annat allvarliga vålds- och sexualbrott, kan fortsätta arbeta med en av samhällets mest utsatta och sårbara grupper – de som lider av psykisk ohälsa, framhåller researchbolaget.

Fakta tillsynsmyndighet

- En tillsynsmyndighet kan ansvara för ett statligt verk, en nationell eller regional verksamhet beroende på vilken funktion den har.

- Utifrån verksamhetsområde har den till uppgift att granska så att allt går rätt till inom detta, det vill säga att lagar och regler efterföljs, att verksamheten utför vad den är ämnad att utföra samt använder sina resurser på ett förnuftigt sätt.

- En tillsynsmyndighet granskar genom regelbundna kontroller eller agerar på tillrop om misstänkt misskötsel av uppdrag. Tillsynsmyndigheter har också möjlighet att påverka lagar och regler för att förbättra verksamheter.

- Personer kan även ta kontakt med en tillsynsmyndighet för att framföra klagomål eller synpunkter som rör den särskilda myndighetens ansvarsområde, göra anmälningar om missförhållanden eller be om råd i frågor inom verksamhetsområde.

Källa: Mercell Opic

Foto: Sigmund

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen