Allvarliga uppgifter om Coops anställda

2023 12 30

Anställda på Coop har påverkats allvarligt av en hackerattack.

För drygt en vecka sedan utsattes Coops butiker i Värmland för en omfattande hackerattack.

Det handlade om stora problem med att betala med kort, och totalt 62 butiker i länet påverkades av attacken.

Motivet handlade om ekonomisk utpressning, och nu kommer allvarliga uppgifter om att Coops anställda har påverkats personligen av attacken.

Det rapporterar SVT.

Har hängts ut

Flera av de anställda lider nu av attackens konsekvenser.

De anställdas pass, bilder och personuppgifter har hängts ut på Darknet, och man arbetar just nu intensivt med situationen.

– Det här ska vi fixa. Det har vi bestämt oss för, säger Coop Värmlands kommunikationschef Klas Olsson.

Kunderna inte påverkade

Coop Värmland lugnar samtidigt kunderna och förklarar att de inte har påverkats i samband med attacken.

Det är bara de anställda vars information har läckt.

Det är oklart exakt hur många anställda vars information har läckts av gruppen, men det ska totalt uppgå till 257 gigabyte.

Man har tagit in experter utifrån för att hantera situationen och förstå exakt vad som hänt.

– Vi känner inte till var den här attacken kommer ifrån, men vi gör allt som står i vår makt, och det här ska vi fixa, fortsätter Olsson.

“Hemligt internet”

Det är på Darknet som de anställdas uppgifter nu befinner sig.

Darknet är ett slags “hemligt internet”, skyddat från granskande ögon.

– Ett separat nätverk ovanpå internet, som en vanlig surfare aldrig kan nå. Det finns alltså ingen risk att du av misstag "snubblar på" innehåll som ligger på Darknet. För att nå dit måste du vara väldigt medveten om hur du gör, förklarar Svenska Internetstiftelsen.

Behövs rätt utrustning

Darknet, eller Darkweb som det också kallas, kan vara omöjligt att nå med en vanlig webbläsare och dator.

– Då kan man använda sig av andra slags protokoll än det vanliga internet använder. Du skapar då innehåll som bara vissa människor kan komma åt, de som har rätt utrustning.

Darknet har uppmärksammats på många sätt då bland annat droghandel, människohandel och vapenhandel sker med hjälp av fenomenet.

Foto: Coop Sverige

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


H&M-bolag i konkurs – efter miljardsatsning

2024 02 26

Trots intensiva och långa förhandlingar med klädjätten H&M går det inte att undvika konkurs.

Det beskedet kom under söndagen av styrelseordförande Michael Berg.

– Jag måste tyvärr meddela att vi har tvingats att ta beslutet att ansöka om konkurs, meddelar han i en skriftlig kommuniké.

Michael Berg representerar bolaget Renewcell, en klädåtervinnare verksamma sedan 2012 med drygt hundra anställda i fabriken i Sundsvall.

Ägs av H&M

Renewcell ägs bland annat av H&M – som är den största aktieägaren av allihop.

– Som en del av förhandlingarna har vi haft intensiva dialoger med såväl nuvarande huvudägare som nya investerare, våra banker samt med andra intressenter, framhåller Michael Berg och tillägger:

– Dessa diskussioner har tyvärr inte varit framgångsrika. Detta är en sorglig dag för miljön, våra anställda, våra aktieägare och våra andra intressenter, och det är ett tecken på bristen på ledarskap och nödvändig förändringstakt i modebranschen.

"Enda företaget som gör det här"

För tre och ett halvt år sedan genomförde Renewcell en miljardsatsning när man tog över lokaler som tidigare huserade världens största tryckpappersbruk.

Årsproduktionen noterades på 60 000 och dubblerades bara några månader senare – samtidigt som det investerades ytterligare 300 miljoner kronor i bolaget.

Men de senaste veckorna har raset gått i snabb takt. I januari varslades 30 personer och bokslutet sköts fram.

Och nu har man alltså nått vägs ände, till Michael Bergs stora frustration.

– Vi är det enda företag som gör det här. Vi har en produkt och process som fungerar och ändå tar det så lång tid för modebranschen att ställa om och köpa det här i en större skala, säger han till Sundsvalls-Tidning.

"Deras produkt är viktig"

Det är Renewcell själva som lämnar in konkursansökan till Stockholms tingsrätt idag.

Även Sundsvalls kommun har beklagat beskedet om att bolaget inte kommer att kunna fortsätta sin verksamhet.

– Vi vet ju om att om världen ska klara sina klimatmål behöver textilindustrin ställa om och där är deras produkt viktig. Så det är ett jättetråkigt besked på flera sätt, säger kommunalrådet Niklas Säwén (S) till samma tidning.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

Foto: Sei

Text: Redaktionen