Allvarliga uppgifter om Apples produkter

2023 02 17

Flera av Apples produkter är väldigt sårbara för cyberattacker.

Det varnar  den amerikanska cybersäkerhetsmyndigheten Cisa för.

– En angripare kan utnyttja dessa sårbarheter för att ta kontroll över en påverkad enhet, framhåller myndigheten i ett pressmeddelande. 

Uppmanar användare

Efter myndighetens varning har Apple släppt en viktig säkerhetsuppdatering för att åtgärda sårbarheterna i berörda produkter.

Cisa uppmanar användare att kolla Apples lista för säkerhetsuppdateringar och säkerhetsställa att man har implementerat den senaste uppdateringen av: 

- Safari 16.3.1

- iOS 16.3.1

- iPadOS 16.3.1

-  macOS 13.2.1

– Nödvändiga uppdateringar för berörda produkter bör göras så snabbt som möjligt, understryker cybersäkerhetsmyndigheten.

Apple har inte i detalj redogjort för den påstådda sårbarheten för cyberangrepp.

Drar ner på arbetsstyrkan

Enligt uppgifter till New York Post har Apple i dagarna börjat skala ner på sin arbetsstyrka.

Teknikjätten har hittills undvikit massuppsägningar, men har i tystnad börjat avskeda flera personer, rapporterar tidningen.

– Enligt personer med direkt insyn har iPhone-tillverkaren under de senaste dagarna börjat klippa banden med hundratals arbetare och externa byråer som arbetar tillsammans med Apple-anställda, rapporterar tidningen.

New York Post beskriver det som ”ett smygdrag” för att minska kostnader som har ökat i takt med en stigande inflation och en pressad ekonomisk situation.

Apples vd Tim Cook har tidigare kallat uppsägningar för en "sista utväg".

Uppdragstagare

Framför allt har Apple börjat göra sig av med flera så kallade ”uppdragstagare”, det vill säga personer som är fristående från arbetsgivaren. Ingen specifik lagstiftning reglerar uppdragsavtalet.

– Att bli av med uppdragstagare ses som ett enklare sätt att minska kostnaderna, utan att avskeda fast anställda, uppger New York Post.

Apple undviker även att behöva betala avgångsvederlag och potentiella rättstvister genom att göra sig av med uppdragstagare.

Foto: Apple

Text: Redaktionen