Allvarliga uppgifter om Apples produkter

2023 02 17

Flera av Apples produkter är väldigt sårbara för cyberattacker.

Det varnar  den amerikanska cybersäkerhetsmyndigheten Cisa för.

– En angripare kan utnyttja dessa sårbarheter för att ta kontroll över en påverkad enhet, framhåller myndigheten i ett pressmeddelande. 

Uppmanar användare

Efter myndighetens varning har Apple släppt en viktig säkerhetsuppdatering för att åtgärda sårbarheterna i berörda produkter.

Cisa uppmanar användare att kolla Apples lista för säkerhetsuppdateringar och säkerhetsställa att man har implementerat den senaste uppdateringen av: 

- Safari 16.3.1

- iOS 16.3.1

- iPadOS 16.3.1

-  macOS 13.2.1

– Nödvändiga uppdateringar för berörda produkter bör göras så snabbt som möjligt, understryker cybersäkerhetsmyndigheten.

Apple har inte i detalj redogjort för den påstådda sårbarheten för cyberangrepp.

Drar ner på arbetsstyrkan

Enligt uppgifter till New York Post har Apple i dagarna börjat skala ner på sin arbetsstyrka.

Teknikjätten har hittills undvikit massuppsägningar, men har i tystnad börjat avskeda flera personer, rapporterar tidningen.

– Enligt personer med direkt insyn har iPhone-tillverkaren under de senaste dagarna börjat klippa banden med hundratals arbetare och externa byråer som arbetar tillsammans med Apple-anställda, rapporterar tidningen.

New York Post beskriver det som ”ett smygdrag” för att minska kostnader som har ökat i takt med en stigande inflation och en pressad ekonomisk situation.

Apples vd Tim Cook har tidigare kallat uppsägningar för en "sista utväg".

Uppdragstagare

Framför allt har Apple börjat göra sig av med flera så kallade ”uppdragstagare”, det vill säga personer som är fristående från arbetsgivaren. Ingen specifik lagstiftning reglerar uppdragsavtalet.

– Att bli av med uppdragstagare ses som ett enklare sätt att minska kostnaderna, utan att avskeda fast anställda, uppger New York Post.

Apple undviker även att behöva betala avgångsvederlag och potentiella rättstvister genom att göra sig av med uppdragstagare.

Foto: Apple

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen