Allvarliga anklagelser mot chefer på Systembolaget

2021 10 30

– Det är som att leva i en relation där man blir misshandlad och inte vågar lämna.

Det säger en av de anställda vid Systembolagets huvudkontor som skakas av vittnesuppgifter om hot, trakasserier och kränkningar från chefer mot personalen rapporterar SVT.

Anställda rädda för cheferna

På två centrala avdelningar på statliga Systembolaget berättar flera anställda om hur hemskt de behandlas av sina chefer. Det handlar om en arbetsvardag som präglas av allvarliga missförhållanden och anställda som är väldigt rädda för sina chefer uppger SVT.

Vågar inte ifrågasätta självutcheckning

– Vi är rädda allihopa för att säga vad vi tycker eller säga ”ska vi verkligen ha självutcheckning? Är det vad Systembolaget står för?, säger medarbetare vid huvudkontoret till SVT.

Systembolaget har nästan 6 500 anställda och finns i alla Sveriges 290 kommuner. Totalt handlar det om 448 butiker och 480 ombud och sammanlagt genomförs 129 miljoner butiksbesök per år inom Systembolaget som omsätter gigantiska 37 miljarder kronor årligen.

Har pågått under tre år

SVT:s uppgifter om allvarliga missförhållanden gäller Systembolagets huvudkontor i Stockholm. SVT uppger att konflikterna har pågått under tre års tid enligt vittnena.

– De som inte har sagt emot har klarat sig bäst. Och de som har uttryckt sin åsikt har hamnat i källaren, enligt vittnen som bland annat berättat om hur en anställd bröt ihop på ett möte och slutat på jobbet efter att en av på mötet sagt att ”Ni ska veta att ingen av oss har förtroende och alla underpresterar och underlevererar”.

Inte nöjda med Fackets insats

Facket bekräftar att anställda larmat men ändå har inget hänt enligt anställda. Och Systembolagets HR-chef Chatarina Eriksson uppger till SVT att kritiken är ny information för henne men tycks mjukna efter att ha fått mer information om uppgifterna.

– Så ska vi naturligtvis inte ha det på vår arbetsplats, säger hon till SVT.

Foto: Systembolaget

[yop_poll id="844"]