Allvarlig situation mellan Ryssland och Finland

2023 05 17

Ryssland har fryst den finska ambassadens bankkonton.

Det bekräftar Finlands utrikesdepartement för tidningen Helsingin Sanomat.

Finska UD understryker allvaret i händelsen.

– Situationen är allvarlig och ärendet utreds, framhåller de i ett uttalande.

Vidare uppger det finska utrikesdepartementet att man kontaktat ryska myndigheter.

–  Förutom Finlands ambassad i Moskva har Finlands generalkonsulat i St. Petersburg fått sina tillgångar frysta, rapporterar Helsingin Sanomat.

Svenska Yle har även fått uppgifterna bekräftade.

– Enligt Utrikesministeriet är saken allvarlig, och man har varit i kontakt med de ryska myndigheterna, framhåller den statliga nyhetskanalen.

Utrikesministern kallar till pressträff

Finlands utrikesminister Pekka Havisto har med anledning av Rysslands agerande kallat till en pressträff klockan 12.15 finsk tid.

– Ministern kommer att kommentera de frysta tillgångarna, uppger Yle.

Stängsel mor Ryssland

Incidenten inträffar kort efter att finska Gränsbevakningsväsendet publicerat bilder på landets nya stängsel som ska byggas mot Ryssland.

När stängslet står klart beräknas det omfatta en sträcka på 130–260 kilometer av den över 1 300 kilometer långa gränsen mot Ryssland.

Den finska staten har investerat hiskeliga 380 miljoner euro (cirka 4,2 miljarder svenska kronor) på det nya stängslet som bland annat ska skydda Finland från ryska migrantströmmar.

En nödvändig investering, enligt Anna-Maja Henriksson, ordförande för Svenska folkpartiet i Finland.

– Situationen i världen har tyvärr förändrats. Vår östra granne beter sig varje dag så, att vi är tvungna se över vårt hus och lyssna på våra myndigheter. Gränsbevakningen är entydig i sin bedömning av läget. Där anser man att det behövs ett stängsel längs en del av östgränsen på grund av förändringarna i Finlands säkerhetsmiljö, sa hon till Yle i samband med att riksdagen gav klartecken för bygget.

Hon tillade:

– Stängslet handlar om att skydda Finlands nationella säkerhet. Man ska inte kunna överrumpla oss med vare sig stora mängder människor som på en gång vill till Finland, eller på annat sätt störa vår självständighet.

Skärpta regler

Finlands riksdag har tidigare beslutat om att  stänga gränsen för ryska turister.

– Explosionerna vid gasledningarna i Östersjön och de så kallade ”folkomröstningarna” i Ukraina har påskyndat regeringens beslut, sa utrikesminister Pekka Haavisto efter beslutet.

Foto: J. Honkasalo resp I. Shilov

Text: Redaktionen