Allvarlig händelse vid Europas största kärnkraftverk
2024 02 22
Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja i Ukraina har ockuperats av Ryssland sedan starten av den ryska invasionen.
Larmen från kärnkraftsanläggningen har avlöst varandra under kriget som snart har pågått i två år.
Nu har ännu en allvarlig incident inträffat på anläggningen.
Det uppger FN:s atomenergiorgan IAEA på onsdagskvällen.
Enligt IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi har kärnkraftverket tappat anslutningen till sin sista externa reservkraftledning.
– Förlusten understryker den bräckliga säkerhetssituationen på platsen, säger Grossi enligt Sky News.
Får fortfarande ström
Kärnkraftverket får fortfarande ström från sin enda intakta huvudkraftledning. Förlusten av den sista reservledningen innebär dock att det saknas alternativ om huvudledningen slutar fungera.
Innan invasionen 2022 hade Zaporizjzja fyra huvudkraftlinjer och sex externa reservlinjer.
– Även om huvudkraftledningen fortfarande är i drift, visar bristen på reservkraft att den nukleära säkerhetssituationen vid anläggningen förblir prekär, säger Rafael Grossi.
Kan kopplas bort från elnätet
Kärnkraftverket Zaporizjzja är byggt för att kunna kopplas bort från elnätet.
Om man skulle tappa kontakten med den kvarvarande kraftledningen kan kylningen av de sex kärnkraftsreaktorerna tillgodoses med hjälp av dieseldrivna generatorer.
– Utmaningen är de yttre omständigheterna som gör läget osäkert. Så länge diesel finns tillgänglig och kylsystemen inte skadas kan kylningen säkras, säger Jan Hanberg, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten, i ett uttalande.
Enligt uppgifter från Ukrainas kärnsäkerhetsmyndighet SNRIU har Zaporizjzja tillräckligt med diesel för att säkra en kylning av reaktorerna i en vecka.
Om dieseln tar slut och ingen annan lösning finns tillgänglig kommer en härdsmälta inträffa i en eller flera reaktorer. Ett sådant scenario skulle få förödande konsekvenser, enligt Jan Hanberg.
– Ett haveriförlopp skulle då påminna om händelserna i Fukushima snarare än olyckan i Tjernobyl där härden exploderade. Reaktorkonstruktionen i Zaporizjzja skiljer sig avsevärt från reaktorerna i Tjernobyl.
Fukushimaolyckan
I mars 2011 drabbades Japans östkust av ett jordskalv som skapade en 15 meter hög tsunami som dödade nästan 20 000 personer och ledde till en allvarlig kärnkraftsolycka i Fukushima. Jordskalvet skar av kärnkraftverket från extern elektricitet och vattenmassorna översvämmade verkets nödgeneratorer.
Foto: Y. Alarie
Text: Redaktionen