Allt pekar på S i Tyskland i – Kristdemokraternas chanser dalar

2021 09 30

Marken skakar under ledaren för Tysklands Kristdemokrater CDU, Armin Laschet, och nu pekar allt mer på att Socialdemokraterna SPD:s Olaf Scholz blir nästa förbundskansler.

Dagen efter tyska valet var beskedet från Tyskland att såväl CDU som SPD hade chans att leda nästa regering och att Kristdemokraterna CDU inte gick att räkna ut trots att partiet backade kraftigt.

Mycket bedrövade

Men i dag tycks CDU:s chanser ha dalat kraftigt. Systerpartiet CSU:s ledare Markus Söder, som förlorade kampen om att bli CDU/CSU:s kanslerkandidat, har gratulerat Olaf Scholz till segern och sagt att det är SPD:s tur nu.

CDU/CSU:s gruppledare i tyska parlamentet, Ralph Brinkhaus, var deppig när han mötte media.

– Vi är alla mycket bedrövade över resultatet. Det finns inget sätt att måla upp detta på  ett bra sätt, säger Brinkhaus.

ANALYS

Armin Laschets interna stöd är på nedgång och i ett sådant läge kan det gå snabbt utför. Söders gratulation får ses som en tydlig signal om att Söder bedömer att CDU inte kommer att vinna kampen om kungamakarna De Grönas och Liberala FDP:s gunst. Sannolikt har han information som tyder på att de båda vågmästarpartierna siktar på en uppgörelse med Socialdemokraterna.

Tydliga mätningar

Mätningar från Forsas opinionsinstitut visar också att tyska väljarna ger Armin Laschet kalla handen.

▪56 % vill se S-ledaren Olaf Scholz som ny kansler

▪11 % vill se KD-Armin Laschet som ny kansler

▪67 % anser att Armin Laschet bör avgå

Foto: Armin Laschet, FB, Olaf Scholz, FB

[yop_poll id="689"]