Allt hårdare krav på full vaccinering runt om i Europa

2021 07 20

För att rädda liv och stödja sjukvården blir det efter sommaren krav på full vaccinering för att gå på nattklubbar, diskotek och inomhuskonserter med mera i Storbritannien.

Land efter land tar nu nya steg för öka vaccinationsgraden och skydda allmänheten mot smitta genom att införa regler och krav som nekar entré för  ovaccinerade till olika publika inomhusplatser.

35 % kvar

Storbritanniens premiärminister klargör nu att full vaccinering blir ett krav för att gå på nattklubbar och andra evenemang där många samlas som till exempel diskotek, konserter och idrottsevenemang. 35 % av ålderskategorin 18-30 år har ännu inte vaccinerat sig i Storbritannien och de utgör nu den primära målgruppen för den brittiska regeringens nya krav.

I september

– Jag vill inte att nattklubbar ska tvingas stänga igen ännu en gång vilket blivit fallet på annat håll. Men det betyder att de måste ta socialt ansvar. I slutet av av september – när alla över 18 år har fått chansen att få två sprutor – planerar vi att kräva full vaccinering för att få entré till nattklubbar och andra lokaler där många samlas, säger premiärminister Boris Johnson.

ANALYS

Frankrike, Cypern, Storbritannien – land efter land i Europa tar nu tydliga steg med krav om vaccinering för att få vistas i till exempel restauranger, affärer, bibliotek och diskotek och andra inomhuslokaler. Målet är att hejda pandemin som redan skördat 4,1 miljoner dödsoffer runt om i världen varav 1,1 miljoner i Europa och över 14 600 i Sverige.

Oavsett hur det blir i Sverige framöver så kommer det bli allt svårare att resa och röra sig i Europa för de som inte vaccinerats och som saknar medicinska skäl.

Foto: E. Dang

[yop_poll id="381"]