SVERIGE: Allt fler på intensiven – här är gruppen som drabbas hårdast

2022 12 19

På mindre än två veckor har antalet covidpatienter på sjukhusens intensivavdelningar fördubblats i Sverige.

Antalet covidpatienter som vårdas på iva är 43 stycken. En fördubbling jämfört med förra veckan, då ett 20-tal patienter med covid vårdades på iva, rapporterar DN.

Det är färre än under föregående smitttoppar, men ökningen påverkar trots allt intensivvårdens kapacitet.  

– Vi har även en förhållandevis hög sjukfrånvaro bland personalen, samtidigt som ett ökat antal personer med RS också är i behov av intensivvård, däribland ett antal barn. Det innebär en utmaning, men vi har kontakt nationellt, om det finns behov av samordning, och jag är övertygad om att det finns en plan för hur situationen ska hanteras om den här ökningen fortsätter, säger Johnny Hillgren, ordförande för Svenska intensivvårdsregistret, till DN.

Typiska patienten

Det finns ett tydligt mönster bland de patienter med covid-19 som behöver intensivvård, berättar Johny Hillgren.

– Det vi har sett under hösten är att det antingen är en ovaccinerad person eller en person med ett icke-fungerande immunförsvar, antingen på grund av sjukdom eller på grund av läkemedel, säger han till DN.

Kommer att öka

Johnny Hillgren understryker att antalet patienter som behöver intensivvård kommer att öka de kommande veckorna. Det tar i genomsnitt elva dagar efter att patienter insjuknat i covid-19 till att de behöver intensivvård.

I dag speglar antalet patienter iva smittkurvan för drygt två veckor sedan.

Folkhälsomyndigheten har nyligen flaggat för att spridningen av covid-19 ökar stadigt i Sverige.

– Den kraftiga ökningen av antalet bekräftade fall av covid-19, influensa och RS-virus fortsätter. Vaccination mot covid-19 och influensa är det bästa skyddet mot allvarlig sjukdom. Det är särskilt viktigt att personer som är 65 år och äldre samt yngre personer i riskgrupp tar sin påfyllnadsdos mot covid-19, framhåller myndigheten i ett pressmeddelande och tillägger:

– Det är troligt att smittspridningen av covid-19, influensa och RS-virus kommer att fortsätta öka under kommande veckor. En del av de personer som smittas kommer att bli allvarligt sjuka och behöva sjukhusvård samtidigt som även vårdpersonal riskerar att bli sjuka. Detta kommer sammantaget att påverka vårdbelastningen.

Foto: Oscar Segerström Karolinska Sjukhuset

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen