Allt allvarligare läge i Storbritannien – Antalet dödsfall ökar

2021 10 23

Storbritannien har drabbats av det största antalet dödsfall sedan i mars och det senaste dygnet har över 49 000 nya smittfall registrerats.

Oron ökar nu i landet för att en ny stor våg i pandemin kan vara på väg och belastningen på sjukhusen har ökat markant de senaste dagarna.

Parametrar går åt fel håll

I stort sett alla parametrar går åt fel håll – antalet smittfall, sjukhusinläggningar, intensivvårdade och dödsfall rapporterar brittiska medier och nu ökar oron för en helt ny virusvariant som kallas delta plus.

I tisdags drabbades landet av 223 dödsfall vilket är det högsta antalet sedan i början av mars och på onsdagen var dygnssiffran 179 uppger BBC News.

Riktar hård kritik

Brittiska Läkarförbundet riktar hård kritik mot Regeringen Johnson och anser att obligatorisk användning av munskydd och restriktioner om att hålla distansen måste återinföras och enligt sjukvårdsministern kan antalet fall komma att öka till 100 000 personer per dag framöver.

Vill se fler som vaccineras

Sjukvårdsministern Sajid Javid betonar dock att regeringen för närvarande inte avser att sjösätta plan B vilket innebär munskydd, jobba hemifrån och krav på covidpass. Han betonar dock att plan B kan bli aktuell om inte fler vaccinerar sig.

– Vi har vaccinsprutor men vi måste också ha armar att sätta sprutorna i. Om du är över 50 år och fick dos två för minst 6 månader sedan så har du nu rätt att få en tredje dos, säger sjukvårdsministern.

10 gånger värre än Sverige
Dagens Nyheter har gjort en tvåveckorssammanställning baserad på statistik från Johns Hopkins University och den visar att Storbritannien har 848 fall per 100 000 invånare vilket är 8 gånger fler än Frankrike och 10 gånger fler än i Sverige.

Enligt DN kan en bidragande orsak till den ökande smittspridningen i landet vara att smittan ökar rejält bland skolbarn i åldrarna 5 till 14 år. Antalet sjukhusinläggningar i landet har också ökat med 7 % den senaste veckan.

Stor oro

– Vi visste att vintermånaderna är det största hotet mot återhämtningen från covid-19. Och precis det sker nu – smittspridningen ökar, säger sjukvårdsministern till BBC.

– Vi står inför en perfekt storm. Vi vet att det nästan oundvikligen kommer att bli värre de närmaste månaderna, varnar det brittiska sjukvårdssystemet NHS:s chef Matthew Taylor, rapporterar DN.

ANALYS

En annan möjlig orsak som lyfts till det förvärrade läget är att vaccinets effekt avtar efter ett antal månader samtidigt som nya och mer smittsamma mutationer kommer. Detta i kombination med att restriktioner har tagits bort samt att smittan sprids mer i kallare väder kan tillsammans utgöra en tydlig förklaring till varför smittspridningen nu ökar på flera håll i Europa.

Det finns i nuläget sannolikt bara en hållbar lösning i kampen mot pandemin – och det är att fler vaccinerar sig understryker brittiska myndigheter.

Foto: M. Majnun

[yop_poll id="788"]