Allt allvarligare läge i Storbritannien – Antalet dödsfall ökar

2021 10 23

Storbritannien har drabbats av det största antalet dödsfall sedan i mars och det senaste dygnet har över 49 000 nya smittfall registrerats.

Oron ökar nu i landet för att en ny stor våg i pandemin kan vara på väg och belastningen på sjukhusen har ökat markant de senaste dagarna.

Parametrar går åt fel håll

I stort sett alla parametrar går åt fel håll – antalet smittfall, sjukhusinläggningar, intensivvårdade och dödsfall rapporterar brittiska medier och nu ökar oron för en helt ny virusvariant som kallas delta plus.

I tisdags drabbades landet av 223 dödsfall vilket är det högsta antalet sedan i början av mars och på onsdagen var dygnssiffran 179 uppger BBC News.

Riktar hård kritik

Brittiska Läkarförbundet riktar hård kritik mot Regeringen Johnson och anser att obligatorisk användning av munskydd och restriktioner om att hålla distansen måste återinföras och enligt sjukvårdsministern kan antalet fall komma att öka till 100 000 personer per dag framöver.

Vill se fler som vaccineras

Sjukvårdsministern Sajid Javid betonar dock att regeringen för närvarande inte avser att sjösätta plan B vilket innebär munskydd, jobba hemifrån och krav på covidpass. Han betonar dock att plan B kan bli aktuell om inte fler vaccinerar sig.

– Vi har vaccinsprutor men vi måste också ha armar att sätta sprutorna i. Om du är över 50 år och fick dos två för minst 6 månader sedan så har du nu rätt att få en tredje dos, säger sjukvårdsministern.

10 gånger värre än Sverige
Dagens Nyheter har gjort en tvåveckorssammanställning baserad på statistik från Johns Hopkins University och den visar att Storbritannien har 848 fall per 100 000 invånare vilket är 8 gånger fler än Frankrike och 10 gånger fler än i Sverige.

Enligt DN kan en bidragande orsak till den ökande smittspridningen i landet vara att smittan ökar rejält bland skolbarn i åldrarna 5 till 14 år. Antalet sjukhusinläggningar i landet har också ökat med 7 % den senaste veckan.

Stor oro

– Vi visste att vintermånaderna är det största hotet mot återhämtningen från covid-19. Och precis det sker nu – smittspridningen ökar, säger sjukvårdsministern till BBC.

– Vi står inför en perfekt storm. Vi vet att det nästan oundvikligen kommer att bli värre de närmaste månaderna, varnar det brittiska sjukvårdssystemet NHS:s chef Matthew Taylor, rapporterar DN.

ANALYS

En annan möjlig orsak som lyfts till det förvärrade läget är att vaccinets effekt avtar efter ett antal månader samtidigt som nya och mer smittsamma mutationer kommer. Detta i kombination med att restriktioner har tagits bort samt att smittan sprids mer i kallare väder kan tillsammans utgöra en tydlig förklaring till varför smittspridningen nu ökar på flera håll i Europa.

Det finns i nuläget sannolikt bara en hållbar lösning i kampen mot pandemin – och det är att fler vaccinerar sig understryker brittiska myndigheter.

Foto: M. Majnun

[yop_poll id="788"]

Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen