Allmänheten varnas – utfärdar VMA

2023 06 13

Ett VMA har utfärdats under morgonen och människor uppmanas att inte lämna sina hem.

Det brinner kraftigt i Rönnskärsverken, Sveriges enda smältverk för framställning av basmetaller, som ligger i Skellefteå kommun, Västerbotten.

Från industrilokalen i Skelleftehamn sprids giftig rök vilket gjort att ett så kallat VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, skickats ut i landets medier tidigt på tisdagsmorgonen.

– Det här kan nog utvecklas till en rejäl brand, säger vakthavande befäl David Levy från polisregion Norr, enligt P4 Västerbotten.

"Stanna inomhus"

För närvarande avråds invånarna i området starkt från att ge sig ut så länge den kraftiga rökutvecklingen fortskrider.

– Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation, framhålls i det VMA som utfärdats.

Ambulanshelikopter och 20 enheter

Enligt lokaltidningen Norran har två ambulanser redan anlänt till industrilokalen. Två personer har fått syrgasbehandling, men ingen har än så länge behövt uppsöka sjukhus.

Man har även valt att kalla in en ambulanshelikopter och ungefär 20 enheter från räddningstjänsten befinner sig på plats vid industrilokalen.

Vid 04.15 på morgonen var prognosen att varningen kvarstår fram till 08.00 – men att den kan komma att skjutas fram ytterligare.

– Vi arbetar för fullt med brandsläckning, säger en SOS Alarm-operatör till Norran.

Startade i elektrolysverket

Uppgifter pekar på att branden uppstod och tog fart via dukar i elektrolysverket.

– Då slog det upp lågor i taket. Vi vet inte så mycket mer än så, säger samma operatör.

Räddningstjänsten fortsätter att kämpa febrilt med att få kontroll på de öppna lågorna.

Fler uppdateringar lär komma under morgonen.

Kraftig rökutveckling

Röken går att se från långt avstånd, men den tycks just nu blåsa österut vilket indikerar att den rör sig bort från själva samhället.

– Det är nog ingen risk att det sprids till bebyggelse med tanke på att det ligger i hamnen ute i vattnet, men det är kraftig rökutveckling, säger David Levy enligt P4.

Följ via radion

VMA står för Viktigt meddelande till allmänheten och är ett varningssystem som aktiveras när en stor olycka, allvarlig händelse eller andra störningar i viktiga samhällsfunktioner har skett.

Allmänheten uppmärksammas genom ett sju sekunder långt larm med 14 sekunders paus emellan. 

– För mer information, lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten, uppmanar radiokanalen.

Arkivfoto: Matt C

Text: Redaktionen