Alla Sveriges apotek drabbade – Ber om ursäkt till kunderna

2022 02 14

– Vi ber alla apotekskunder om ursäkt.

Det säger E-hälsomyndighetens talesperson efter att samtliga apotek i Sverige drabbats av kraftiga driftstörningar i dag lördag.

Alla apotek i Sverige

Störningarna har lett till att allmänheten tidvis inte har kunnat hämta ut receptbelagda mediciner och periodvis har receptbelagda systemet varit utslaget på samtliga apotek i Sverige enligt SVT.

Ber alla om ursäkt

Det var vid 14-tiden på lördagen som problemet inträffade.

– Det finns ingen prognos ännu om när det kan vara löst, och vi ber alla apotekskunder om ursäkt för det inträffade, uppgav Jenny Hallgren vid E-hälsomyndigheten till SVT.

Besvärligt för patienter

Särskilt besvärligt blev det för patienter som besökte apoteket på lördagen och fick ett nej när de ville hämta ut sin medicin.

– Vi jobbar för fullt med att lösa detta och felsökning pågår. Vi ber om ursäkt till alla som tänkt hämta ut sina mediciner, säger Jenny Hellgren på E-Hälsomyndigheten till Aftonbladet.

Kan hantera nödfall

De som drabbades hänvisades till E-hälsomyndighetens webbsida och informerades om att ifall apoteken inte kan expediera så kan man istället ta kontakt med förskrivaren eller 1177 för att få information om hur länge man kan klara sig utan sin medicin, rapporterar SvD.

Vid absoluta nödfall kan apoteken ta kontakt med förskrivaren per telefon och sedan lämna ut medicinen om personalen på apoteken bedömer att det kan ske eller om det är absolut nödvändigt.

Webbsidan slogs ut

Nätproblemen har även resulterat i att E-hälsomyndighetens webbsida slagits ut vilket inneburit att diverse olika e-tjänster inte fungerat, bland annat läkemedelskollen, rapporterar DN.

Nationella läkemedelslistan

E-hälsomyndigheten ansvarar för nationella läkemedelslistan som fungerar som informationskälla om kunderna, sjukvården och apoteken om recept och läkemedel.

Strul hos driftleverantör

Enligt E-hälsomyndigheten beror störningarna på strul med en uppdatering hos E-hälsomyndighetens driftleverantör.

– Vi arbetar för fullt för att lösa det. Jag har precis fått information om att det börjat fungera igen hos en del apotek, säger Jenny Hellgren på E-hälsomyndigheten till DN.

Senare på lördagseftermiddagen skall driftstörningarna ha upphört.

Foto: Kronans Apotek

Text: Redaktionen