Alla Sveriges apotek drabbade – Ber om ursäkt till kunderna

2022 02 14

– Vi ber alla apotekskunder om ursäkt.

Det säger E-hälsomyndighetens talesperson efter att samtliga apotek i Sverige drabbats av kraftiga driftstörningar i dag lördag.

Alla apotek i Sverige

Störningarna har lett till att allmänheten tidvis inte har kunnat hämta ut receptbelagda mediciner och periodvis har receptbelagda systemet varit utslaget på samtliga apotek i Sverige enligt SVT.

Ber alla om ursäkt

Det var vid 14-tiden på lördagen som problemet inträffade.

– Det finns ingen prognos ännu om när det kan vara löst, och vi ber alla apotekskunder om ursäkt för det inträffade, uppgav Jenny Hallgren vid E-hälsomyndigheten till SVT.

Besvärligt för patienter

Särskilt besvärligt blev det för patienter som besökte apoteket på lördagen och fick ett nej när de ville hämta ut sin medicin.

– Vi jobbar för fullt med att lösa detta och felsökning pågår. Vi ber om ursäkt till alla som tänkt hämta ut sina mediciner, säger Jenny Hellgren på E-Hälsomyndigheten till Aftonbladet.

Kan hantera nödfall

De som drabbades hänvisades till E-hälsomyndighetens webbsida och informerades om att ifall apoteken inte kan expediera så kan man istället ta kontakt med förskrivaren eller 1177 för att få information om hur länge man kan klara sig utan sin medicin, rapporterar SvD.

Vid absoluta nödfall kan apoteken ta kontakt med förskrivaren per telefon och sedan lämna ut medicinen om personalen på apoteken bedömer att det kan ske eller om det är absolut nödvändigt.

Webbsidan slogs ut

Nätproblemen har även resulterat i att E-hälsomyndighetens webbsida slagits ut vilket inneburit att diverse olika e-tjänster inte fungerat, bland annat läkemedelskollen, rapporterar DN.

Nationella läkemedelslistan

E-hälsomyndigheten ansvarar för nationella läkemedelslistan som fungerar som informationskälla om kunderna, sjukvården och apoteken om recept och läkemedel.

Strul hos driftleverantör

Enligt E-hälsomyndigheten beror störningarna på strul med en uppdatering hos E-hälsomyndighetens driftleverantör.

– Vi arbetar för fullt för att lösa det. Jag har precis fått information om att det börjat fungera igen hos en del apotek, säger Jenny Hellgren på E-hälsomyndigheten till DN.

Senare på lördagseftermiddagen skall driftstörningarna ha upphört.

Foto: Kronans Apotek

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Nytt fullskaligt krig nära: ”Kommer bli förödande”

2024 06 19

Ett nytt krig i Mellanöstern är på väg att bryta ut.

Det meddelar Israels utrikesminister Israel Katz.

Enligt ministern har planer på en israelisk militär offensiv i Libanon godkänts. Offensiven kommer innebära ett ”fullskaligt krig” mellan Israel och den Iran-stödda milisen Hizbollah, uppger utrikesministern. 

Libanesiska Hizbollah är terrorstämplade av USA. EU har terrorstämplat Hizbollahs militära gren.

Under kriget mellan Hamas och Israel har Hizbollah avfyrat mängder av raketer mot norra Israel. I tisdags hotade terrorgruppen att slå till mot Israels tredje största stad Haifa, vilket fått den israeliska regeringen att se rött.

Utrikesminister Israel Katz varnar för att en israelisk offensiv ”kommer bli förödande”.

– I ett fullskaligt krig kommer Hizbollah att utplånas och Libanon kommer drabbas hårt, säger han.

USA agerar

USA ser allvarligt på det upptrappade läget mellan Israel och Hizbollah.

Stormakten har skickat den erfarne medlaren Amos Hochstein till området för att medla mellan parterna. Målet är att undvika ett nytt storskaligt krig i regionen.

– Vi har sett en upptrappning under de senaste veckorna. President Biden vill undvika en ytterligare upptrappning och ett större krig, säger Hochstein enligt Yle och tillägger:

– Det är i allas intresse att lösa det här snabbt och på diplomatisk väg, och det kan uppnås och det är brådskande.

Fakta Hizbollah

- Islamistisk shiamuslimsk rörelse i Libanon, nära lierad med Iran

- Terrorstämplad av USA (dess väpnade gren också av EU)

- Hizbollah har ett stort inflytande i Libanon, både politiskt och militärt

- Terrorgruppens uttalade mål är att utplåna Israel

- Det är oklart hur stor Hizbollahs väpnade gren är. Det är dock klarlagt att terrororganisationen innehar en gedigen vapenarsenal, bland annat över 100 000 raketer

Foto: F. Andrejevic

Text: Redaktionen