Coop-butiker i hela Sverige uppmanas stänga pga IT-attack

2021 07 04

En IT-attack mot en leverantör tvingar livsmedelsjätten Coop att uppmana alla 800 butiker i Sverige att hålla stängt idag.

Orsaken är att IT-attacken har fått Coops kassasystem att braka ihop, rapporterar SVT. Haveriet inträffade igår kväll och gäller både vanliga kassor och självbetalningskassor och felet har inte rättats till trots omfattande försök från Coops sida .

– Nej, det har tyvärr inte det. Vi har jobbat med att återställa det hela natten och gjort en felsökning och har konstaterat att vi kommer att behöva ha butikerna stängda i dag, säger Therese Knapp, presstalesperson för Coop till SVT. Hon uppger att alla Coop-butiker i hela Sverige rekommenderas att vara stängda.

– Det är inget kassahaveri per se, utan vi har IT attack på en av våra leverantörer.  Så vi är drabbade eftersom vi använder deras system, därför kan vi inte ta betalt, säger hon, till Expressen.

Therese Knapp uppger att hela Sverige är berört.

– Störningen är stor och rekommendationen generellt sett är att butikerna ska vara stängda i dag. Sedan kan det finnas butiker som inte har blivit drabbade och kan hålla öppet men vi rekommenderar att faktiskt stänga i dag, säger Knapp till SVT och betonar att det gäller hela landet.

Coop är en av Sveriges största livsmedelskedjor med cirka 800 butiker från Katterjåkk i norr till Smygehamn i söder beskriver företaget på sin hemsida.

Foto: Coop

[yop_poll id="310"]