Alla amerikaner uppmanas att lämna Ukraina

2022 02 14

– Det  kan spåra ur snabbt.

Det säger USA:s president Joe Biden om läget i Ukraina och nu uppmanas alla amerikaner att omgående lämna landet.

Inte en terrororganisation

– USA:s medborgare bör lämna nu. Det är inte en terrororganisation vi har att göra med, betonade Joe Biden när han ville förklara i NBC News varför USA inte kommer att genomföra insatser för att hämta hem amerikaner på plats i landet om det utbryter krig.

En av världens största arméer

– Vi har att göra med en av världens största arméer. Det är en väldigt annorlunda situation och det kan spåra ur snabbt, säger Joe Biden.

Samtidigt går nu USA:s utrikesdepartement ut med ett reseråd till alla amerikaner.

Kan inte evakuera

– USA kommer inte att ha möjlighet att evakuera amerikanska medborgare i händelse av att Ryssland går till militärt angrepp någonstans i Ukraina, varnar amerikanska UD som betonar att amerikansk konsulär service kommer att kraftigt påverkas i ett sådant läge.

”Det är världskrig”

I intervjun med NBC News fick Joe Biden frågan om det finns något tänkbart scenario där USA kan sända soldater för att rädda amerikaner som flyr landet.

– Det gör det inte. Det är världskrig om amerikaner och ryssar börjar skjuta mot varandra, svarar president Biden.

Inom 48 timmar

– Vi är i en mycket annorlunda värld jämfört med vad vi någonsin haft tidigare, anser Joe Biden.

Amerikanska underrättelsetjänsten bedömer att Rysslands diktator kan beordra ett anfallskrig mot Ukraina som kan leda till att huvudstaden Kiev invaderas inom 48 timmar.

Har sagt det till Putin

Joe Biden framhöll i TV-intervjun att Ryssland torde avstå från att ge sig på amerikaner i Ukraina.

– [Är Putin] tillräckligt tokig för att gå in, är han tillräckligt klok för att inte göra någonting som skulle påverka amerikanska medborgare negativt, menade president Biden.

#Har du sagt det till honom, frågade NBC News nyhetsankare.

– Ja, svarade Biden.

#Du har sagt det till honom, att amerikaner utgör en gräns som de inte kan passera?

– Jag behövde inte säga det till honom. Jag har talat om det. Han känner till det, svarade Biden.

Foto: The White House

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen