Alkoholförsäljningen förändras
2024 04 12
Gårdsförsäljning av alkohol ska tillåtas i Sverige.
Det är regeringen och Sverigedemokraterna överens om.
Nu har socialminister Jakob Forssmed (KD) tagit fram ett förslag på hur det ska gå till.
Enligt uppgifter till Aftonbladet föreslås det att det ska bli tillåtet för gårdar att sälja drycker med en alkoholhalt som inte överstiger 15 procent.
Det kommer också ställas krav på att gårdar har en produktion av spannmål eller odling av råvaror för att tillåtas sälja alkohol. En produktion som många bryggerier saknar i dag.
Förslaget får Moderaterna att se rött.
Mats Green (M), ledamot i Näringsutskottet, anser att det är alldeles för restriktivt.
– Jag är född och uppvuxen i samma bygd som Jakob Forssmed. Det är en speciell klimatzon vid Östra Vätterbranterna där man nu har möjlighet att framställa vin och annan spirituosa, som traditionell punsch, säger han till tidningen och tillägger:
– Det här förslaget skulle omöjliggöra försäljning av detta. Det är helt oacceptabelt. Det missgynnar landsbygden, besöksnäringen och en del av våra genuina svenska kulturtraditioner.
Ros och ris
Att tillåta gårdsförsäljning av alkohol har både kritiserats och hyllats.
Sveriges största nykterhetsförening IOGT-NTO är starkt kritisk. Enligt organisationen skulle gårdsförsäljning ge alkoholindustrin möjlighet att nå nya marknadsandelar - på bekostnad av folkhälsan.
– Namnet “gårdsförsäljning” är strategiskt valt. Man vill skapa bilden av trevliga lantgårdar, men förslaget handlar om en bred uppluckring av regler för alkoholförsäljning, säger IOGT-NTO:s politiska sekreterare Emil Juslin i ett uttalande.
Lantbrukarnas Riksförbund välkomnar dock Tidöpartiernas besked. De framhåller att gårdsförsäljning av alkohol är en av flera viktiga reformer för att fler ska kunna leva och verka på landsbygden.
– Svenska dryckesproducenter har väntat länge nu och behöver besked. De är redo att visa att gårdsförsäljning kan genomföras i Sverige på ett ansvarsfullt sätt genom att ställa svensk matkultur och besöksnäring i centrum, och göra svensk landsbygd till en spännande plats att besöka, säger Anna Kaijser, Branschansvarig LRF Lokal mat och dryck.
Foto: M. Thomas
Text: Redaktionen