JUST NU: Putins utmanare riskerar nytt långt fängelsestraff

2022 03 15

Ryska åklagare har på tisdagen begärt att oppositionspolitikern och den fängslade Kremlkritikern Aleksej Navalnyj får ett utökat fängelsestraff.

Mannen som pekats ut som den främsta utmanaren till diktatorn Vladimir Putin – om han hade haft möjlighet att möta Putin i ett demokratiskt val – riskerar att dömas till 13 år i fängelse efter nya anklagelser om bedrägeri, rapporterar AFP, med hänvisning till den ryska nyhetsbyrån Tass.

Fängslades förra året

Navalnyj, president Putins mest högljudda kritiker inifrån Ryssland, fängslades förra året efter att ha överlevt en nervgiftattack, som han hävdar att Kreml låg bakom.

Mycket tyder även på att den ryska diktaturen låg bakom mordförsöket på Navalnyj. Han förgiftades med nervgiftet novitjok, vilket är ett gift som den ryska underrättelsetjänsten är kända för att använda med syfte att ta död på motståndare till regimen.

Nya anklagelser

Aleksej Navalnyj är tidigare anklagad för ”förskingring och förakt av domstolsanklagelser”. Nu står han inför nya anklagelser i rysk domstol.

– Jag begär att Navalnyj ska dömas till 13 år och efterföljande två års skyddstillsyn, framhävde åklagare Nadezhda Tikhonova, enligt flera ryska medier.

Miljonbelopp i böter

Åklagaren begärde även att Navalnyj ska betala böter på 1,2 miljoner rubel (motsvarande 10 600 dollar eller 9 000 euro), rapporterar AFP.

Det framgår inte om de 13 år i fängelse han riskerar att få avtjäna inkluderar hans nuvarande fängelsestraff.

Nytt fängelse

Max Seldon, Moskvachef på Financial Times, skriver att det nya fängelsestraffet skulle innebära att Navalnyj förflyttas till ett fruktat högsäkerhetsfängelse.

– Åklagare säger nu att de vill att Navalnyj ska tillbringa 13 år i en anläggning med maximal säkerhet - ett fängelse som är ännu värre än det ökända han redan sitter i, skriver Seldon på Twitter.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker”.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj. Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Foto: Aleksej Navalnyj

Text: Redaktionen