Akut problem för eljätte – mitt i monsterkylan

2024 01 04

Över 7 000 hushåll i Sverige saknar just nu ström.

Det råder stora problem med strömförsörjningen på flera håll i landet.

Vid åttatiden på torsdagsmorgonen är över 3 000 hushåll i Skåne utan el. 

Energibolaget Eon känner till problemet – men har mycket svårt att göra någonting åt det på grund av de svåra väderförhållandena.

– Det är ju vädret som har ställt till det. Träd har ramlat på ledningar. I många fall har det blåst som orsakat strömavbrotten så det är svårt att transportera sig fram till felen, säger regionchefen Peter Hjalmar till P4 Malmöhus.

– Så därför måste vi säkerställa våra montörer och transportera på ett säkert sätt och att kunderna följer utvecklingen på Eon.se.

Värsta tänkbara timing

På grund av ovädret, och svårigheterna att få ut personal att åtgärda problemen, riskerar med andra ord många kunder att vara utan el under en längre period.

Och det sker med värsta tänkbara timing – minusgraderna kryper längre och längre ned på termometern.

I veckan har SMHI varnat för att just det här var ett tänkbart scenario när man gick ut med gul varning på grund av snöovädret.

– Områden med luftburna elledningar kan påverkas och vid en temperatur nära noll grader ge störningar i el- och teleförsörjningen, framhåller väderinstitutet på sin hemsida.

Strömavbrott i 40 minusgrader

Ännu värre är det i Älvsbyn i norra Sverige där 4 000 hus inte har någon ström. 

Här är det nästan 40 minusgrader enligt SMHI.

– Det är allvarligt, konstaterar Gunnar Eriksson, en av flera drabbade av strömavbrottet, för P4 Norrbotten.

Även här påverkar väderförhållandena möjligheterna att få tillbaka strömmen snabbt, även om tekniker är ute och arbetar med felet.

Enligt Vattenfall, som är det ansvariga energibolaget, beräknar man att strömmen ska vara tillbaka vid klockan 10.

– Inkoppling av kunderna i området görs stegvis, meddelar Vattenfall enligt SVT.

Uppmanar till förberedelse

Krisinformation.se, som agerar på uppdrag av Sveriges myndigheter, uppmanar att förbereda sig på strömavbrott genom att ha följande till hands hemma:

- Batteridriven eller solcellsdriven radio

- Ficklampor och reservbatterier

- Nödladdare till mobiler, surfplattor och andra enheter (powerbank)

- Stearinljus och värmeljus

Man uppmanar också att aldrig gå nära nedfallna elledningar eftersom de fortfarande kan vara spänningsförande och mycket farliga.

Foto: Tomas Ärlemo Svenska Kraftnät

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen