Aktivister har ockuperat Putin-länkade lyxvillan

2022 03 15

Ett gäng aktivister hävdar att de brutit sig in i en fransk lyxvilla som påstås ägas av en före detta släkting till Vladimir Putin.

I en video som aktörerna publicerat på Youtube säger de att villan ska användas till ett boende för ukrainska flyktingar, rapporterar BBC.

Viftar med Ukrainas flagga

I videoklippet står en man på lyxvillans balkong och viftar med den ukrainska flaggan. Huset sägs vara beläget i den franska kuststaden Biarritz, som är känd för sin lyx.

Välkomnar flyktingar

Videoklippet är textat på franska och ukrainska.

– Seger vid Biarritz – vi har intagit Putins palats, står det textat i filmen som även framhäver att lyxvillan numera ska användas för att hjälpa ukrainska krigsflyktingar:

– Nu är Folkets herrgård redo att välkomna flyktingar från Putins regim.

Hittade dokument

En av aktivisterna, Pierre Afner, berättar för den oberoende ryska tidningen The Insider att han vid en inspektion av villan hittade dokument som verkar tillhöra Putins tidigare svärson Kirill Shamalov och den ryske oligarken Gennady Timschenko, en nära vän till Putin.

Villan tillhörde Timschenko, men har sedan överförts till Shamalov, rapporterar The Insider.

Ska lägga fram förslag

En annan aktivist, Vladimir Osechkin, framhäver på Facebook att gruppen har för avsikt att lägga fram ett förslag till lokala myndigheter om att använda lyxvillan som ett härbärge för flyktingar.

– Den är stor nog för att hysa ett dussintals människor, säger han.

Obekräftade uppgifter

Påståendena från aktivisterna har inte verifierats, rapporterar BBC. Men kuststaden Biarritz är ett känt resmål för rika ryssar, och uppgifter gör gällande att medlemmar av Putins familj äger egendom i staden, skriver BBC.

INFO: En före detta släkting kan till exempel vara en person som benämns som släkting men som är ingift i släkten och som sedan skiljer sig. 

Foto: Youtube

Text: Redaktionen