Jimmie Åkessons ilska efter maktskiftet

2022 10 21

Sverigedemokraterna har förlorat makten i viktiga skyltfönstret Sölvesborg – partiledaren Jimmie Åkessons hemkommun.

Moderaterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet och det lokala Sölvesborg- och Listerpartiet (SOL) bildar ett nytt styre,  vilket BLT var först med att rapportera om.

Orsaken till splittringen uppges vara en växande spricka mellan SD och M. Oenigheten mellan partierna gäller framför allt antalet ordförandeposter som M skulle tilldelas i det nya styret, erfar tidningen.

Dagens besked får SD-ledaren Jimmie Åkesson att ilskna till.

–  Det är ett gigantiskt svek mot Moderaternas väljare. det går inte att prata om några förhandlingar. Det enda Moderaterna varit intresserade av är att diskutera hur de ska få behålla alla sina välbetalda ordförandeposter, säger han till BLT.

Han fortsätter:

–  Det känns bedrövligt. De som röstade på Moderaterna röstade för ett fortsatt samstyre. Vi har gjort ett fantastiskt val och hade alla förutsättningar att skapa en stabil majoritet.

Jimmie Åkesson har själv suttit med i den förhandlingsgrupp som skulle få till ett förnyat samarbete mellan SD och övriga samarbetspartier i hemkommunen, rapporterar Expressen.

SD fick nästan 40 procent av rösterna i Sölvesborg.

Reaktioner på riksnivå

Maktskiftet i Sölvesborg har även lett till reaktioner på riksnivå.

Centerpartiets Annie Lööf framhåller att dagens besked indikerar att det finns plats för breda mittenlösningar i svensk politik.

– I SD:s skyltfönster Sölvesborg bildar S, M, C nytt styre - samarbete i mitten. Bra för kommunen, bra för Sverige. Det går att hitta stabila majoritetsstyren i mitten av svensk politik - det finns flera runt om i landet med både S och M och med dessa partier som samarbetar med flera andra, skriver hon på Twitter.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobiaus Badin anser att händelseutvecklingen i Sölvesborg bådar illa för Sveriges nya regering.  

– Det här pekar på hur svårt det är att samarbeta med Sverigedemokraterna. Det bådar illa för Ulf Kristerssons regering när nu SD:s skyltfönster faller samman, säger han till Expressen.

LÄS MER: TUNGT BAKSLAG FÖR SD I JIMMIE ÅKESSONS HEMKOMMUN

Foto: Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen