Agerar efter regeringens besked

2023 06 20

Socialdemokraterna reagerar starkt på en ny utredning.

Regeringen har tillsatt en utredning för att se över politiska lotterier.

En utredare har fått i uppdrag att ompröva lagstiftningen.

Regeringen och SD har tidigare kommit överens om att förbjuda partipolitiska lotterier, och nu menar Magdalena Andersson (S) att de använder sig av “rena lögner” för att ändra lagstiftningen, rapporterar Expressen.

Socialdemokraterna ställer nu fram ett motkrav som handlar om att se över lämpligheten i hur statliga och kommunala bolag bidrar till högerns opinionsbildning genom avgifter till Svenskt näringsliv.

“Slussar pengar vidare”

Socialdemokraterna menar att de tidigare inte velat ta upp frågan, men i och med uppmärksammandet av partipolitiska lotterier har Svenskt näringslivs finansiering väckt diskussion.

– Svenskt näringsliv slussar pengar vidare till Timbro och på den vägen är skattebetalare med och betalar för Timbros verksamhet, som ju driver kampanjer och har publicerat en lista på hur man kan klämma åt Socialdemokraternas finansiering, säger Magdalena Andersson.

Timbro är en marknadsliberal tankesmedja baserad i Stockholm.

“Rena lögner”

Vidare menar Andersson att regeringen använder sig av “rena lögner” för att ändra lagstiftningen angående politiska lotterier.

Hon understryker att “man säger att våra lotterier driver människor till Kronofogden. Men det har inte skett på sex år”.

Vill förbjuda

Det var under våren som uppgifter kom om att regeringspartierna tillsammans med SD vill sätta stopp för politiska lotterier.

År 2021 var Socialdemokraternas intäkter från lotteriverksamheten 151 miljoner kronor enligt SVT.

“Måste dra åt”

Förra året sålde Moderaterna lotter för nio miljoner kronor.

Frågan om partilotter har lyfts med jämna mellanrum, och Tobias Andersson (SD) menar att det finns goda skäl att sätta stopp för det.

– Vi måste dra åt den pengakran som finansierar socialdemokratin eftersom de har riggat hela systemet, har han sagt till Aftonbladet.

Foto: N. Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen