700 som dömts till fängelse har blåst systemet och är på fri fot

2021 07 23

700 personer har dömts till fängelse i Sverige men har helt struntat i att inleda sitt fängelsestraff – och att blåsa Sveriges rättssystem på detta sätt är inget lagbrott.

Detta avslöjar SVT idag och det hela är så häpnadsväckande att det behöver nog repeteras steg för steg. 

🔸 Nära 700 personer som har dömts till fängelse i Sverige är fortfarande på fri fot.

🔸 Om de helt enkelt struntar i att bege sig till fängelset kan de till slut slippa straffet helt och hållet.

🔸 Det är nämligen inte olagligt att strunta i sitt fängelsestraff och håller man sig borta tillräckligt länge så slipper man fängelsestraffet helt och hållet.

🔸 Detta udda sätt att blåsa svenska rättsväsendet på är helt lagligt.

De 700 personerna bedöms inte vara en risk för samhället utan har därför fått vara på fri fot mellan att domen fallit och att fängelsestraffet ska inledas.

Blir en fri man igen

Detta redovisar SVT idag och orsaken är efter en viss tid så är inte fängelsestraffet giltigt längre utan har helt enkelt preskriberats och om den döma brottslingen håller sig undan tillräckligt länge så är gärningsmannen till slut en fri man – eller kvinna – igen.

Detta vill politikerna nu ändra på.

– Jag gav utredaren ett uppdrag att inte bara se över frågan utan också lägga skarpa förslag på det här alldeles oavsett, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till SVT och understryker att S-MP-regeringen vill stoppa denna strunta-i-fängelsedomen-möjligheten- Utredningen väntas vara klar i november.

Moderaternas svar

Moderaterna kräver å sin sida att man stramar åt dubbelt upp och gör beteendet straffbart.

– Med vårt förslag skulle man kunna få ytterligare fyra års fängelse om man väljer att hålla sig undan, säger M:s rättspolitiska talesperson Johan Forssell.

Foto: L. Villasmil

ANALYS

Att göra det straffbart att strunta i sin fängelsedom torde ha stort stöd svenska väljarkåren och denna bisarra lucka i lagen kommer med all säkerhet att täppas till nästa år. Möjligen kommer lagen även att gälla retroaktivt så att de 700 personer som redan idag blåser svenska rättsväsendet inser att det enda rätta är att inleda sitt fängelsestraff omedelbums.

[yop_poll id="392"]