JUST NU: 70 sjuka – hotell tvingas stänga

2022 11 30

Ett 70-tal personer har hittills blivit magsjuka efter ett hotellbesök och siffran kan komma att stiga.

Det handlar om hotellet Villa Baro i Åtvidaberg.

– De måste stänga eftersom så många insjuknat. Hittills känner jag till ungefär 70 fall. Vad insjuknandet beror på vill jag inte spekulera i, säger kommunens bygg- och miljöchef, Johan Älvedal till SVT.

Orsaken till magsjuke-utbrottet är ännu oklart. Flera har blivit sjuka som inte heller har ätit i hotellets restaurang.

Kommunen har fått stänga ned hotellet och kan öppna först när man hittat orsaken till smittan.

Personal och gäster drabbade

Det var först en privatperson som hörde av sig eftersom denne inte mått bra efter att ha besökt hotellet helgen 14-20 november.

Flera av besökarna har diarré och kräkningar. Även flera personer i personalstyrkan ska ha drabbats.

– Jag kan inte svara på när de kan öppna igen. Vi måste invänta provsvaren och det har Villa Baro hand om, säger Älvedal.

Ebba Adelswärd är hotellets platschef och hon säger att hon inte tror inte att smittan går att härleda till maten som hotellet serverar eftersom flera av de drabbade inte ätit något utan bara besökt lokalerna.

Till SVT Nyheter Öst skriver hon att hon inte vill spekulera i vad magsjukan beror på, utan vill invänta svar på proverna som lämnats in. Utöver det vill hon inte ge några kommenterar, rapporterar SVT.

Infektion i mag- eller tarmsystemet

Magsjuka brukar det kallas när man har fått en infektion i mag- eller tarmsystemet. Infektionen kan ha orsakats av virus, bakterier eller parasiter.

Magsjuka är ett slags samlingsnamn för dessa olika infektioner. I motsats till magsjuka finns vinterkräksjuka, som är en mer specifik infektion som är orsakat av ett virus som kallas för calicivirus.

– Symtomen vid vinterkräksjuka brukar komma snabbt och vara intensiva, förklarar Ola Gavelin, specialistläkare inom allmänmedicin, till Min Doktor.

Diarré, illamående och kräkningar

Vanliga symtom på magsjuka är diarré, illamående och kräkningar.

Man kan få magont och ibland även feber. Inkubationstiden varierar beroende på vad som ligger bakom besvären, men oftast blir man sjuk inom några dagar, skriver Kry.

Kry betonar också att virus som orsakar exempelvis influensa eller covid-19 också kan ge illamående och diarré, även om andra symtom ofta brukar vara mer framträdande.

Vikten betonas av att nu hitta orsaken till smittan innan man sedan kan öppna hotellet på nytt igen, rapporterar SVT.

Foto: T. Barbhuiya resp. M.Björk

Text: Redaktionen