JUST NU: 70 sjuka – hotell tvingas stänga

2022 11 30

Ett 70-tal personer har hittills blivit magsjuka efter ett hotellbesök och siffran kan komma att stiga.

Det handlar om hotellet Villa Baro i Åtvidaberg.

– De måste stänga eftersom så många insjuknat. Hittills känner jag till ungefär 70 fall. Vad insjuknandet beror på vill jag inte spekulera i, säger kommunens bygg- och miljöchef, Johan Älvedal till SVT.

Orsaken till magsjuke-utbrottet är ännu oklart. Flera har blivit sjuka som inte heller har ätit i hotellets restaurang.

Kommunen har fått stänga ned hotellet och kan öppna först när man hittat orsaken till smittan.

Personal och gäster drabbade

Det var först en privatperson som hörde av sig eftersom denne inte mått bra efter att ha besökt hotellet helgen 14-20 november.

Flera av besökarna har diarré och kräkningar. Även flera personer i personalstyrkan ska ha drabbats.

– Jag kan inte svara på när de kan öppna igen. Vi måste invänta provsvaren och det har Villa Baro hand om, säger Älvedal.

Ebba Adelswärd är hotellets platschef och hon säger att hon inte tror inte att smittan går att härleda till maten som hotellet serverar eftersom flera av de drabbade inte ätit något utan bara besökt lokalerna.

Till SVT Nyheter Öst skriver hon att hon inte vill spekulera i vad magsjukan beror på, utan vill invänta svar på proverna som lämnats in. Utöver det vill hon inte ge några kommenterar, rapporterar SVT.

Infektion i mag- eller tarmsystemet

Magsjuka brukar det kallas när man har fått en infektion i mag- eller tarmsystemet. Infektionen kan ha orsakats av virus, bakterier eller parasiter.

Magsjuka är ett slags samlingsnamn för dessa olika infektioner. I motsats till magsjuka finns vinterkräksjuka, som är en mer specifik infektion som är orsakat av ett virus som kallas för calicivirus.

– Symtomen vid vinterkräksjuka brukar komma snabbt och vara intensiva, förklarar Ola Gavelin, specialistläkare inom allmänmedicin, till Min Doktor.

Diarré, illamående och kräkningar

Vanliga symtom på magsjuka är diarré, illamående och kräkningar.

Man kan få magont och ibland även feber. Inkubationstiden varierar beroende på vad som ligger bakom besvären, men oftast blir man sjuk inom några dagar, skriver Kry.

Kry betonar också att virus som orsakar exempelvis influensa eller covid-19 också kan ge illamående och diarré, även om andra symtom ofta brukar vara mer framträdande.

Vikten betonas av att nu hitta orsaken till smittan innan man sedan kan öppna hotellet på nytt igen, rapporterar SVT.

Foto: T. Barbhuiya resp. M.Björk

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Ryssland historiskt nära att använda taktiska kärnvapen

2024 09 08

CIA-chefen William Burns talar om en ”reell risk” att Ryssland skulle använda sig av taktiska kärnvapen.

Tillsammans med sin brittiska kollega, MI6-chefen Richard Moore, har Burns gjort ett uttalande om den globala säkerhetssituationen.

Där framkommer det att Ryssland har varit mycket nära att använda sig av taktiska kärnvapen i kriget i Ukraina.

”Reell risk” i Ukraina

Enligt de två underrättelsecheferna fanns det en ”reell risk för potentiell användning av taktiska kärnvapen” i Ukraina hösten 2022, rapporterar TV2.

Uttalandet kommer i ett inlägg som underrättelsecheferna har publicerat i Financial Times, och det är första gången någonsin som ledare för de två underrättelsetjänsterna skriver en gemensam artikel av det här slaget, enligt kanalen.

Burns och Moore framhåller att det är ”viktigare än någonsin” att fortsätta den nuvarande politiska kursen och stödja Ukrainas kamp mot Ryssland.

– En fortsättning på den nuvarande kursen i Ukraina är mer avgörande än någonsin. Putin kommer inte att lyckas bli av med Ukrainas suveränitet och självständighet, skriver Burns och Moore.

Tomt prat om ”röda linjer”?

Enligt underrättelseinformation ska Rysslands alltså ha varit mycket nära att använda sig av taktiska kärnvapen hösten 2022.

Några detaljer ges inte, men det är också känt att Ryssland har omprövat kärnvapendoktrin och flera gånger hotat med att använda kärnvapen.

De ryska hoten har bland annat lett till att västvärldens vapenleveranser till Ukraina har saktats ned, enligt Kyiv Independent.

Samtidigt har många, inte minst Ukraina, framhållit att Rysslands tal om ”röda linjer” som inte får överträdas tycks vara en bluff.

Den ukrainska offensiven i Kursk borde rimligtvis ha setts som en överträdelse av dessa ”röda linjer”, ändå har Ryssland inte agerat därefter.

Volodymyr Zelenskyj har framhållit detta som ett argument för att västvärlden är alltför försiktig i sitt stöd till Ukraina, och låter sig skrämmas av tomma hot från rysk sida. Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Så här gör man i en rondell – många gör samma fel

2024 09 09

Många bilister gör fel när de kör i en rondell, menar trafiklärare.

Den som har körkort förväntas kunna trafikreglerna, men i praktiken begås det många fel i den vardagliga trafiken.

Att bilister gör fel är extra vanligt i rondeller, rapporterar SR.

Gör flera misstag

Många tycker nog att det är självklart hur man ska köra i en rondell.

Men trots det är det många bilister som begår fel, misstag och slarv.

Några av misstagen är extra vanliga.

– Att man blinkar för tidigt, för sent eller inte blinkar alls. Att man genar så att man kör rakt igenom cirkulationsplatsen, istället för att hålla sig lite enligt grundplacering, säger trafikläraren Pelle Möller i Kalmar till radiokanalen.

Han menar att många gör fel utan att riktigt reflektera över det.

– Ska du då svänga höger eller rakt fram, då ska du hålla lite till höger, så att du får en fin båge. Ska du åka till vänster eller runt, ja då håller du lite till vänster, förklarar han.

Ämnet väcker irritation

Frågan om hur man ska köra i rondeller debatteras ibland intensivt, och i exempelvis Göteborg har det uttryckts irritation över busschaufförer som ”kör med fullt gaspådrag rakt in i rondeller, enligt tidningen Mitt i.

Trafikläraren framhåller för tidningen att tydlighet och samarbete mellan bilister är väldigt viktigt när man kör i rondeller.

Frågan är också om det räcker med att blinka när man kör ut ur rondellen.

– Enligt lag ja, men när vi utbildar oss till trafiklärare blir vi uppmanade att lära eleverna att blinka både in och ut ur rondellen – du ska alltid försöka vara så tydlig som möjligt, säger han till tidningen.

Han framhåller också vikten av att placera sig rätt, anpassa hastigheten och vara riskmedveten.

Många upplever att framför allt större fordon beter sig hänsynslöst i rondeller, enligt tidningen.

Föräldrar med dåliga vanor

Olle Möller i Kalmar har märkt på handledarkurser att föräldrar, som haft körkort i många år, ofta har sämre koll på trafikregler än man kan tro.

– På handledarkurserna pratar man ju om samma sak, då är föräldrarna med, och man berättar lite. ”Aha, just det, så kanske det var.” De lägger sig till med vanor som är väldigt svåra att bryta, säger han till SR.

Foto: FriskoKry Wikipedia

Text: Redaktionen