40 000 kronor i böter – för vanligt misstag i trafiken

2024 02 10

Ett för årstiden vanligt misstag bland trafikanter kan få mycket dyra konsekvenser.

Vintern har den senaste veckan gjort comeback på många platser i landet.

Och det intensiva snöovädret har resulterat i flera olyckor på vägarna – till exempel tvingades E6 stängas efter en kökrock på torsdagen.

Bilister slarvar

Samtidigt förvärras situationen av att många bilister slarvar med att en viktig detalj som försätter människor i livsfara.

Det handlar om att folk inte skrapar bilrutorna ordentligt, vilket trafikpolisen Håkan Klingborg tidigare i vinter varnade för sker i alldeles för stor utsträckning.

– Man ser ibland när vi åker på olyckor att de har haft för dålig sikt, sade han till P4 Göteborg i december.

Får böta 40 000 kronor

Regelbrottet kan leda till indraget körkort och stora ekonomiska följder.

Det har en man i Eskilstuna nu fått erfara då han döms att betala 40 000 kronor för att underlåtit att skrapa rutan, rapporterar Aftonbladet med hänvisning till nyhetsbyrån Siren.

Framrutan ska ha varit täckt av både is och frost och från förarsätet ska sikten ha varit så illa att körningen ansågs vara farlig.

Rubriceringen blev vårdslöshet i trafik och botens storlek har baserats på mannens ekonomiska förutsättningar.

Många känner inte till

Det är dock många som inte känner till att det inte räcker med att enbart skrapa framrutan.

– Det är runtom 180 grader. Du måste kunna se åt alla håll, säger Håkan Klingborg och syftar på att det ska gå att vrida huvudet hela vägen åt vänster respektive åt höger.

Bilden av bilisternas okunskap delas även av andra trafikpoliser.

– Tyvärr är det för vanligt. Polisen skulle kunna ingripa mycket fler gånger när de möter bilar, säger trafikpolisen Per Glittmark till P4 Sjuhärad.

Behöver inte ha orsakat olycka

För att bli dömd för vårdslöshet i trafik behöver det inte ha framkallats en olycka. 

Farliga omkörningar och trötthet bakom ratten är andra brott som ingår i samma kategori.

– Det ska vidare röra sig om ett medvetet risktagande av personen, fall där personen gjort en felbedömning på grund av bristande förmåga eller tillfällig ouppmärksamhet, förklarar Dani Gobraeel, juridisk rådgivare, på Lawlines hemsida.

Foto: J. Kavan

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


H&M-bolag i konkurs – efter miljardsatsning

2024 02 26

Trots intensiva och långa förhandlingar med klädjätten H&M går det inte att undvika konkurs.

Det beskedet kom under söndagen av styrelseordförande Michael Berg.

– Jag måste tyvärr meddela att vi har tvingats att ta beslutet att ansöka om konkurs, meddelar han i en skriftlig kommuniké.

Michael Berg representerar bolaget Renewcell, en klädåtervinnare verksamma sedan 2012 med drygt hundra anställda i fabriken i Sundsvall.

Ägs av H&M

Renewcell ägs bland annat av H&M – som är den största aktieägaren av allihop.

– Som en del av förhandlingarna har vi haft intensiva dialoger med såväl nuvarande huvudägare som nya investerare, våra banker samt med andra intressenter, framhåller Michael Berg och tillägger:

– Dessa diskussioner har tyvärr inte varit framgångsrika. Detta är en sorglig dag för miljön, våra anställda, våra aktieägare och våra andra intressenter, och det är ett tecken på bristen på ledarskap och nödvändig förändringstakt i modebranschen.

"Enda företaget som gör det här"

För tre och ett halvt år sedan genomförde Renewcell en miljardsatsning när man tog över lokaler som tidigare huserade världens största tryckpappersbruk.

Årsproduktionen noterades på 60 000 och dubblerades bara några månader senare – samtidigt som det investerades ytterligare 300 miljoner kronor i bolaget.

Men de senaste veckorna har raset gått i snabb takt. I januari varslades 30 personer och bokslutet sköts fram.

Och nu har man alltså nått vägs ände, till Michael Bergs stora frustration.

– Vi är det enda företag som gör det här. Vi har en produkt och process som fungerar och ändå tar det så lång tid för modebranschen att ställa om och köpa det här i en större skala, säger han till Sundsvalls-Tidning.

"Deras produkt är viktig"

Det är Renewcell själva som lämnar in konkursansökan till Stockholms tingsrätt idag.

Även Sundsvalls kommun har beklagat beskedet om att bolaget inte kommer att kunna fortsätta sin verksamhet.

– Vi vet ju om att om världen ska klara sina klimatmål behöver textilindustrin ställa om och där är deras produkt viktig. Så det är ett jättetråkigt besked på flera sätt, säger kommunalrådet Niklas Säwén (S) till samma tidning.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

Foto: Sei

Text: Redaktionen