3:e dos i en rad EU-länder redan nu – Men Tegnell säger nej

2021 08 26

Tyskland, Frankrike och USA hör till de länder som anser att en tredje spruta är viktigt redan i höst. Men Anders Tegnell vill inte att Sverige ger en tredje spruta i nuläget.

– Ännu så länge är det ingen som vet om det behövs en tredje spruta nu, säger Anders Tegnell till DN och går därmed emot en rad andra experter inklusive USA:s smittskyddsexpert Anthony Fauci.

Tyskland och Frankrike erbjuder en tredje spruta med start i september till äldre och riskgrupper och i USA är planen att alla som fått två doser ska få dos 3 åtta månader efter andra dosen. Och i Schweiz har en del redan fått sin tredje dos.

Dos 3 även i Danmark

Även Danmark planerar för dos 3.

-Tanken är att vi alla ska få en tredje dos av vaccinet. Frågan är när, säger Danmarks sjukvårdsminister Magnus Heunicke.

Och i Sverige finns det gott om tillgång av vaccinet förklarar nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström.

– Vi har miljontals doser bara för Sverige. Av Pfizer och Moderna har vi väldigt, väldigt stora volymer så vi klarar av det här med en tredje dos. Frågan är bara när, säger han till Expressen.

Tegnell säger nej

Statsepidemiolog Anders Tegnell är dock generellt avvisande till en tredje dos.

– Det är mycket viktigare att vaccinera de som vi ännu inte nått. Ännu så länge är det ingen som vet om det behövs en tredje spruta nu. Både den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC och WHO har varit tydliga med att de inte ser några indikationer på att vi skulle behöva ge en tredje spruta till någon. Enligt ECDC finns det inga indikationer, utom möjligen i Israel, att det finns ett behov av en tredje dos. I Sverige ser vi inte någon ökning av andelen som blir infekterade trots att de är vaccinerade. De fallen ligger konstant på en mycket låg nivå. Utifrån våra svenska data finns det heller inga som helst signaler om att det skulle behövas en extra dos till någon egentligen, säger Anders Tegnell till DN.

Han betonar att det viktiga istället är att nå ut med vaccin till de som ännu är ovaccinerade. Men på sikt behövs en förstärkningsspruta precis som vid vaccin mot säsongsinfluensan framhåller DN.

Finns undantag

Men Anders Tegnell förklarar samtidigt att det finns en undantagsgrupp som ska få dos 3 redan från och med 1 september och det är personer med gravt nedsatt immunförsvar.

– Det är ett sätt att få igång produktion av antikroppar, säger Tegnell till SR. Bland annat berörs patienter som är organtransplanterade och lider av immunbristsjukdomar.

Ovaccinerade prioriterade

Virologiprofessor Niklas Arnberg vid Umeå universitet delar Tegnells uppfattning att om en tredje spruta inte behövs just nu.

– Men på sikt kan det komma att behövas, säger han till DN. Arnberg vill dock att man vaccinerar 12-åringar.

Vill vaccinera 12-åringar

– I dag vaccinerar vi ned till 16 år men en viktigare fråga här och nu för svensk folkhälsa – än en tredje dos – vore att vaccinera ned till 12 års ålder. Det skulle vara bra. Det handlar inte bara om att skydda äldre från smitta som kommer från yngre, utan också om att skydda unga från att bli svårt sjuka. Och för att hålla tillbaka smittspridningen i Sverige och undvika utbrott på skolorna, säger han till DN.

Foto: Folkhälsomyndigheten

[yop_poll id="520"]

Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen


Larm vid Arlanda – stora resurser på väg

2024 05 21

Flera räddningsenheter är just nu på väg mot Arlanda.

På tisdagskvällen kommer uppgifter om att en stor insats pågår vid Arlanda.

Det har larmats om haveri vid flygplatsen, och flera räddningsenheter är just nu på väg.

Däribland en ambulanshelikopter, rapporterar Expressen.

“Rökutveckling”

Stockholmspolisen har uttalat sig om situationen.

– Det är någon typ av rökutveckling från ett flygplan, säger presstalesperson Nadya Norton. 

Polis på plats

Utöver räddningsenheterna och ambulanshelikopter är även polis på väg till platsen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det röra sig om rök från en av motorerna på ett större flygplan.

– Det ska vara personer ombord, säger Nadya Norton till Aftonbladet.

Ett varningslarm

Det är ett flygplan av typen Airbus 350 från Air China som nu undersöks av räddningstjänsten.

Övrig verksamhet på Arlanda påverkas inte.

Passagerarna sitter kvar på planet och det ska inte vara någon större panik.

Det är ett varningslarm som har gått, på grund av rökutveckling från motorn på ett plan som taxades ut, säger Peter Wärring, pressansvarig på Swedavia, till Expressen.

Det finns i nuläget inga uppgifter om skador.

Sveriges största flygplats 

Stockholm Arlanda Airport är Sveriges största flygplats och flygplatsen erbjuder 107 olika direktlinjer varav 87 är utrikes och 20 inrikes och dessutom en rad charterdestinationer.

Sveriges riksdag beslutade att satsa på en storflygplats 1946 och den 26 november 1954 gick invigningsflygningen.

– 1960 lyfter SAS DC-8 på den första reguljära flygningen till New York. Den 1 april 1962 förklaras Stockholm-Arlanda flygplats officiellt öppnad av kung Gustav VI Adolf, uppger Swedavia.

De närmaste 30 åren ska 13 miljarder investeras i flygplatsen.

Foto: J. Tuomi

Text: Redaktionen