3:e dos i en rad EU-länder redan nu – Men Tegnell säger nej

2021 08 26

Tyskland, Frankrike och USA hör till de länder som anser att en tredje spruta är viktigt redan i höst. Men Anders Tegnell vill inte att Sverige ger en tredje spruta i nuläget.

– Ännu så länge är det ingen som vet om det behövs en tredje spruta nu, säger Anders Tegnell till DN och går därmed emot en rad andra experter inklusive USA:s smittskyddsexpert Anthony Fauci.

Tyskland och Frankrike erbjuder en tredje spruta med start i september till äldre och riskgrupper och i USA är planen att alla som fått två doser ska få dos 3 åtta månader efter andra dosen. Och i Schweiz har en del redan fått sin tredje dos.

Dos 3 även i Danmark

Även Danmark planerar för dos 3.

-Tanken är att vi alla ska få en tredje dos av vaccinet. Frågan är när, säger Danmarks sjukvårdsminister Magnus Heunicke.

Och i Sverige finns det gott om tillgång av vaccinet förklarar nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström.

– Vi har miljontals doser bara för Sverige. Av Pfizer och Moderna har vi väldigt, väldigt stora volymer så vi klarar av det här med en tredje dos. Frågan är bara när, säger han till Expressen.

Tegnell säger nej

Statsepidemiolog Anders Tegnell är dock generellt avvisande till en tredje dos.

– Det är mycket viktigare att vaccinera de som vi ännu inte nått. Ännu så länge är det ingen som vet om det behövs en tredje spruta nu. Både den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC och WHO har varit tydliga med att de inte ser några indikationer på att vi skulle behöva ge en tredje spruta till någon. Enligt ECDC finns det inga indikationer, utom möjligen i Israel, att det finns ett behov av en tredje dos. I Sverige ser vi inte någon ökning av andelen som blir infekterade trots att de är vaccinerade. De fallen ligger konstant på en mycket låg nivå. Utifrån våra svenska data finns det heller inga som helst signaler om att det skulle behövas en extra dos till någon egentligen, säger Anders Tegnell till DN.

Han betonar att det viktiga istället är att nå ut med vaccin till de som ännu är ovaccinerade. Men på sikt behövs en förstärkningsspruta precis som vid vaccin mot säsongsinfluensan framhåller DN.

Finns undantag

Men Anders Tegnell förklarar samtidigt att det finns en undantagsgrupp som ska få dos 3 redan från och med 1 september och det är personer med gravt nedsatt immunförsvar.

– Det är ett sätt att få igång produktion av antikroppar, säger Tegnell till SR. Bland annat berörs patienter som är organtransplanterade och lider av immunbristsjukdomar.

Ovaccinerade prioriterade

Virologiprofessor Niklas Arnberg vid Umeå universitet delar Tegnells uppfattning att om en tredje spruta inte behövs just nu.

– Men på sikt kan det komma att behövas, säger han till DN. Arnberg vill dock att man vaccinerar 12-åringar.

Vill vaccinera 12-åringar

– I dag vaccinerar vi ned till 16 år men en viktigare fråga här och nu för svensk folkhälsa – än en tredje dos – vore att vaccinera ned till 12 års ålder. Det skulle vara bra. Det handlar inte bara om att skydda äldre från smitta som kommer från yngre, utan också om att skydda unga från att bli svårt sjuka. Och för att hålla tillbaka smittspridningen i Sverige och undvika utbrott på skolorna, säger han till DN.

Foto: Folkhälsomyndigheten

[yop_poll id="520"]