Nytt förbud på gång – påverkar svenska hushåll med trädgård
Miljömålsberedningen går fram ett förslag om nytt förbud som bland annat påverkar hushåll med trädgård.
Ett förbud mot nya och förlängda tillstånd för torvtäkter i Sverige.
Det föreslås bli verklighet från och med 1 januari 2026.
"Orimligt"
Torv är en råvara som enligt en uppskattning från branschorganisationen Svensk Torv täcker 25 procent av Sveriges landareal. Torvmarken uppgår till 6,4 miljoner hektar.
Siffrorna från Sveriges geologiska undersökning är något mindre, 15 procent, men även den andelen gör landet till ett av de mest torvtätaste i världen.
Men nu kan torvtäkt förbjudas.
Och det möts med skarp kritik.
– Det är orimligt att ett så omfattande förslag kan vila på en så begränsad vetenskaplig grund, säger Rita Larsson, ordförande i Svensk Torv, i ett uttalande.
Används i trädgården och mat
Råvaran bedöms vara avgörande för tillgången på mat.
– Torv är också en av de mest pålitliga produkterna när det gäller att producera rena, hälsosamma livsmedel effektivt och utan pesticider eller andra förorenade element, har Jaco Dijkshoorn, Director BU Materials and Procurement vid Kekkilä-BVB, tidigare sagt till Viola enligt Svensk Torv.
Ett förbud kan också påverka hushåll med trädgård. Nästan all planteringsjord som erbjuds i butik innehåller stora mängder torv, bland annat eftersom råvaran bidrar till att lagra fukt och göra jorden luftig.
– När torven bryts släpps stora mängder växthusgaser ut, framhåller Naturskyddsföreningen.
Men enligt Svensk Torv saknas det i dagsläget ersättningsmaterial “i tillräcklig volym och kvalitet” inom trädgårdsodling.
– Om torven försvinner riskerar vi försämrad djurhälsa, sämre odlingsresultat och högre kostnader i hela kedjan – från jordbrukare till konsument. Det är inte ansvarsfullt, säger Rita Larsson.
Naturvårdsverket: som ett fossilt bränsle
Torv bildas på våtmarker när ny mossa växer ovanpå äldre mossa.
Stora mängder kol finns inlagrat i torven och Naturvårdsverket anser att torven bör betraktas som ett fossilt bränsle.
– Användningen av torv som bränsle är mycket liten i Sverige men utvinning och användning av odlingstorv orsakar också utsläpp av växthusgaser.
Det framhåller myndigheten som tidigare uppmanat att låta torven vara.
– Våtmarker som bildat eller bildar torv spelar en viktig roll för klimatet eftersom torv innehåller stora mängder kol. Att skydda och restaurera kolrika ekosystem som torvmarker gynnar klimatet, då detta kan bidra till en minskning av växthusgaser och till och med en inbindning av kol, skriver Naturvårdsverket också.
Foto: Stanly8853
Text: Redaktionen