JUST NU: 250-miljonersland protesterar mot Sverige

2023 01 24

Indonesien kallar upp Sveriges ambassadör.

Det bekräftar landets utrikesdepartementet i dag, rapporterar AFP.

Kallelsen kommer efter att högerextreme politikern Rasmus Paludan tänt eld på en Koran utanför Turkiets ambassad i helgen.

Den indonesiska regeringen reagerar kraftigt på helgens koranbränning.

– Sveriges ambassadör, Marina Berg, har fått ta del av ett officiellt klagomål mot den antiislamistiska gärningen, säger det indonesiska utrikesdepartementets talesperson Teuku Faizasyah till AFP.

Bekräftar möte

Han bekräftar att den indonesiska regeringen har kallat upp ambassadören.

– Ja, vi kommer att träffa henne den här veckan.

Den svenska ambassaden i Indonesien har bekräftat att Marina Berg kommer att delta i ett möte med representanter från det indonesiska utrikesdepartementet, uppger AFP.

– Ambassaden har dock inte specificerat vilket datum mötet kommer att äga rum, rapporterar nyhetsbyrån.

Fjärde folkrikaste landet

Indonesien är världens fjärde folkrikaste land med sina över 275 miljoner invånare och landet är den befolkningsmässigt största nationen inom den muslimska världen.

Huvudstaden Jakarta har enorma 35 miljoner invånare inklusive förorter.

Politiskt har Jakarta utvecklat en hel del de senaste åren.

Joko ”Jokowi” Widod, liberalnationalistiska partiet, och valdes till president 2014 och blev omvald med 55 procent i valet 2019 mot utmanaren Prabowo Subianto, nationalkonservativa partiet.

– Han sågs av många som icke kopplad till landets omfattande korruption och bedömdes ha kontakt med vanliga indonesier, uppger BBC World.

Hans har en enkel bakgrund som möbelsnickare och hans pappa var träförsäljare.

– Sedan han valdes har han fokuserat på ekonomisk tillväxt och infrastruktur såväl som en ambitiös sjukvårds- och utbildningsagenda, enligt BBC.

Goda relationer med USA

Indonesien har goda relationer med USA jämfört med många andra muslimska länder.

– USA och Indonesien initierade 2010 ett Omfattande Partnerskap för att utveckla ett högnivå-engagemang för demokrati, civilsamhället, utbildning, säkerhet, klimat, marina frågor, energi och handel med mera, uppger USA:s UD.

– Baserat på succén uppgraderades de båda ländernas relation 2015 till USA-Indonesiska Strategiska Partnerskapet, enligt Vita Huset.

Samarbete utökades därmed till regional och global betydelse.

Text: Redaktionen