25 gånger högre risk att hamna på sjukhus för ovaccinerade

2021 08 10

Desto mer statistik myndigheter världen över får in ju tydligare blir det att vaccinet är mycket effektivt.

Andelen svenskar som har smittats mer än tre veckor efter dos 1 är mycket låg konstaterar Folkhälsomyndigheten som för noggrann statistik och skyddet efter dos 2 är ännu starkare. Och särskilt när det gäller dödsfallen är det tydligt att det är låga siffror blad vaccinerade.

– I USA har man konstaterat att det är 25 gånger mindre risk att hamna på sjukhus om man är vaccinerad gentemot om man är ovaccinerad. Runt om i hela världen ser vi en väldigt tydlig effekt av vaccinationen, säger professor Matti Sällberg vid Karolinska institutet till TT enligt SvD. Han klargör att de låga dödstalen gäller även deltavarianten.

Vaccinet räddar liv

Det positiva mönstret är extremt tydligt i länder med hög vaccinationstäckning som Sverige men naturligt nog inte i länder med låg vaccination.

– I delar av Asien, i de länder där man nu ser en ny våg, ser man precis det man såg i västvärlden tidigare – att när smittan stiger så stiger även dödstalen kraftigt. Det är ingen som helst tvekan om att vaccinet räddar liv, säger Matti Sällberg.

ANALYS

Att vaccinera sig är det allra bästa man kan göra för att skydda sig själv och andra. Utöver det gäller förstås som vanligt att följa övriga restriktioner inklusive att hålla distansen och stanna hemma vid sjukdom.

Foto: Region Kronoberg

[yop_poll id="465"]