Varg sprider skräck i Sydsverige – 25 får dödade

2021 07 24

Efter tre olika vargattacker är oron nu stor på Orust norr om Göteborg.

Totalt har 25 får förlorat livet på grund av vargangreppen som sätter skräck bland får- och hundägare i Orust kommun som ligger beläget mellan Lysekil och Stenungsund på Västkusten. De drabbade gårdarna ligger kring Tegneby och Stillingsön, rapporterar Lokaltidningen Stenungsund.

Trodde det var hund

Först bedömde länsstyrelsen att det var en hundattack men sen gjordes en närmare granskning.

– Vi topsade och tog salivprover, och när testen kom tillbaka igår stod det klart att det var varg, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsen till Lokaltidningen.

Kan attackera igen

Hon konstaterar att vargen kan slå till igen.

– Vi har inte spårat det här djuret och vi vet inte var det är någonstans. Förmodligen har vargen gjort minst två angrepp, kanske tre. Och det finns anledning att vara orolig att detta ska hända igen. Vi kan inte utesluta att vargen finns kvar på Orust. Vi rekommenderar att man har stängt mot havet. Vi ser att vid angreppen i Tegneby så har vargen gått längs med strandkanten, och har man inte stängsel runt havet så finns det inget att forcera. Vargen kan bara gå in. Om man har få får och har möjlighet att stänga in dem om natten så kan det vara en lösning, säger hon till tidningen.

Fd försvarsofficer såg den

Fotointresserade Ulf Jedborg som varit officer vid Försvarsmakten i 43 år lyckades fotografera vargen.

– Jag trodde först att det var en stor, vit hund men så insåg jag att det där är ingen hund, det är en varg. Så jag slängde upp kameran och fick iväg ett par bilder. Vargen tittade på mig och jag tittade på vargen. Det varade i säkert fem sekunder innan han kastade sig iväg. Efter att vargen sprungit en bit stannade den, och jag lyckade få ett par foton till. Sen var jag tvungen att stanna bilen och gå igenom bilderna. Helst fotograferar jag räv och rådjur, och när jag ser älg fotar jag givetvis det, men det är inte så vanligt, säger Ulf Jedborg till Lokaltidningen Stenungsund.

ANALYS

Vargattacker på får leder till mycket otäcka skador på fåren och en kvalfull död. Det är förfärligt för de fårägare som drabbas. Vargar kan även attackera och döda hundar.

Foto: Ulf Jedborg, FB

[yop_poll id="401"]