Varg sprider skräck i Sydsverige – 25 får dödade

2021 07 24

Efter tre olika vargattacker är oron nu stor på Orust norr om Göteborg.

Totalt har 25 får förlorat livet på grund av vargangreppen som sätter skräck bland får- och hundägare i Orust kommun som ligger beläget mellan Lysekil och Stenungsund på Västkusten. De drabbade gårdarna ligger kring Tegneby och Stillingsön, rapporterar Lokaltidningen Stenungsund.

Trodde det var hund

Först bedömde länsstyrelsen att det var en hundattack men sen gjordes en närmare granskning.

– Vi topsade och tog salivprover, och när testen kom tillbaka igår stod det klart att det var varg, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsen till Lokaltidningen.

Kan attackera igen

Hon konstaterar att vargen kan slå till igen.

– Vi har inte spårat det här djuret och vi vet inte var det är någonstans. Förmodligen har vargen gjort minst två angrepp, kanske tre. Och det finns anledning att vara orolig att detta ska hända igen. Vi kan inte utesluta att vargen finns kvar på Orust. Vi rekommenderar att man har stängt mot havet. Vi ser att vid angreppen i Tegneby så har vargen gått längs med strandkanten, och har man inte stängsel runt havet så finns det inget att forcera. Vargen kan bara gå in. Om man har få får och har möjlighet att stänga in dem om natten så kan det vara en lösning, säger hon till tidningen.

Fd försvarsofficer såg den

Fotointresserade Ulf Jedborg som varit officer vid Försvarsmakten i 43 år lyckades fotografera vargen.

– Jag trodde först att det var en stor, vit hund men så insåg jag att det där är ingen hund, det är en varg. Så jag slängde upp kameran och fick iväg ett par bilder. Vargen tittade på mig och jag tittade på vargen. Det varade i säkert fem sekunder innan han kastade sig iväg. Efter att vargen sprungit en bit stannade den, och jag lyckade få ett par foton till. Sen var jag tvungen att stanna bilen och gå igenom bilderna. Helst fotograferar jag räv och rådjur, och när jag ser älg fotar jag givetvis det, men det är inte så vanligt, säger Ulf Jedborg till Lokaltidningen Stenungsund.

ANALYS

Vargattacker på får leder till mycket otäcka skador på fåren och en kvalfull död. Det är förfärligt för de fårägare som drabbas. Vargar kan även attackera och döda hundar.

Foto: Ulf Jedborg, FB

[yop_poll id="401"]

Katastrofprognos för Sverige – ”Värsta sedan 90-talet”

2023 12 01

Sverige befinner sig i en recession.

Det visade nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, i onsdags.

Sveriges BNP sjönk med 0,3 procent under tredje kvartalet. Eftersom BNP även minskade under andra kvartalet har Sverige därmed uppfyllt kriterierna för recession.

Larmet: "Värsta sedan 90-talet" 

Nu kommer ett nytt larm om den svenska ekonomin.

Antalet konkurser fortsätter att öka från redan rekordhöga nivåer.

Det uppger kreditupplysningsföretaget UC i en ny rapport.  

I november ökade antalet konkurser med 9 procent jämfört med motsvarande period i fjol. På årsbasis har antalet konkurser ökat med 29 procent.

Nu slår UC larm.

–  Enligt våra beräkning så kommer konkurserna under 2023 totalt sett vara det högsta antalet sedan finanskrisen på 90-talet om utvecklingen fortsätter i samma takt, framhåller företaget.

UC hänvisar till att byggindustrin driver på de höga nivåerna.

Under november månad ökade konkurserna med hela 24 procent i byggbranschen.

”Tickande bomb”

– Trots att Riksbankens räntebesked gynnar både marknaden och hushållen är lågkonjunkturen och den recession Sverige befinner sig i något vi behöver leva med ett bra tag framöver.

Vi vet heller inte än exakt vilka effekterna blir framöver till följd av ökande arbetslöshet och en fortsatt osäkerhet kring den svenska kronan, samtidigt som skatteanstånden som ska återbetalas är en tickande bomb, säger UC:s vd Gabriella Göransson i ett uttalande.

Den ”tickande bomb” som Göransson pekar på är det tillfälliga skattestånd som många företag tog del av under coronapandemin.

De senaste året har företagens skulder till staten växt i en hastig takt.

Skuldberget har ökat från 33 till 45 miljarder kronor på ett år, rapporterar Di.

Svensk Näringsliv bedömer att 14 miljarder kronor av skatteintäkterna riskerar att gå upp i rök, om inte återbetalningstiden drastiskt förlängs.

Får vi en högt tilltagande arbetslöshet är detta inte bara något som fördjupar och förlänger lågkonjunkturen ytterligare, utan som också kommer öka på antalet konkurser, säger Gabriella Göransson.

Foto: Scott Graham

Text: Redaktionen


Vattenfall uppmanar hushållen – läge att agera

2023 12 01

Elpriserna i Sverige är återigen på uppgång.

I slutet av november ökade elpriserna kraftigt på grund av kyligt väder, ökad elkonsumtion och diverse oplanerade kärnkraftsstopp.

Uppgången innebär att december inleds med mer än dubbelt så höga elpriser per kilowattimme i hela landet jämfört med föregående månad.

Det uppger statliga energijätten Vattenfall i dag, fredag. 

–  Elpriserna fortsätter att svänga, men som alltid när det blir kallt, så ökar elkonsumtionen och elpriserna, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Uppmanar hushållen

Elpriserna pressas uppåt.

Nu går Jonas Stenbeck ut med en uppmaning till hushållen: Det kan vara läge att se över elavtalet.   

– De rörliga elpriserna har under hösten varit populärare men med de stigande elpriserna så kan det vara bra att se över sitt elavtal. Många faktorer påverkar elpriset och ett fastprisavtal ger en förutsägbarhet om man vill ha kontroll på sin elkostnad, framhåller Stenbeck.

Han betonar dock att det finns flera positiva signaler på elmarknaden jämfört med samma period förra året.

Terminspriserna för tysk el ligger betydligt lägre än föregående år och dessutom är Europas gaslager fyllda.

– Det motverkar höjningar i Norden eftersom elhandelsmarknaden hänger ihop.

–  Har man möjlighet att styra sin elkonsumtion till timmar då elpriset är lägre, kan det vara värt att se om ett timprisavtal skulle passa hushållet bättre, säger Jonas Stenbeck.

Dyrare för ett år sedan

Under november månad förra året var elpriserna betydligt högre.

Så stora skillnader var det jämfört med i år:

November 2023 (medelspotpris) 

Elområde 1, Norra Sverige  60,90 öre/kWh

Elområde 2, Norra Mellansverige 60,90 öre/kWh 

Elområde 3, Södra Mellansverige 82,13 öre/kWh 

Elområde 4, Södra Sverige 84,72 öre/kWh 

November 2022 (medelspotpris) 

Elområde 1, Norra Sverige  122,07 öre/kWh

Elområde 2, Norra Mellansverige 122,07 öre/kWh 

Elområde 3, Södra Mellansverige 130,88 öre/kWh 

Elområde 4, Södra Sverige 134,84 öre/kWh 

Källa. Vattenfall

Foto: S. Panel

Text: Redaktionen