25-åring död – pådrag i stadskärna

2024 01 12

En ung man har dött efter ett allvarligt våldsdåd.

På torsdagskvällen har polisen larmats till centrala Sandviken i samband med en skjutning.

Närmare bestämt är det i området Nya bruket som skottlossningen har ägt rum.

En 25-årig man fördes till sjukhus i samband med händelsen, personen har nu avlidit av sina skador.

Det rapporterar SVT.

Flera skott

Polisen tog sig fort till platsen med flera patruller och ett stort pådrag har ägt rum i Sandvikens stadskärna.

Polisen larmades till centrala Sandviken strax med anledning av uppfattade höga smällar, meddelar polisen via sin webbsida.

– Personen som fördes till sjukhus, en man i 25-årsåldern, har avlidit av sina skador. I nuläget är brottsrubriceringen mord. I nuläget finns ingen misstänkt i ärendet. 

Flera skott

Boende i området har uttalat sig om att man hört flera skott.

Jag hörde skott, åtta till tio i början, säger en kvinna som vill vara anonym till SVT.

Platsen har spärrats av och stora resurser har arbetat med händelsen, däribland hundpatruller och polishelikopter.

Tekniker är på väg och polisen arbetar just nu med att genomföra dörrknackning och förhör för att försöka samla in information om händelsen.

Jakten på gärningspersonen fortgår under kvällen.

Inte bekräftat

Polisen har ännu inte velat uttala sig om händelsen kan vara relaterad till gängkriminalitet.

Tidigare i veckan dödades en svensk medborgare i Iraks huvudstad Bagdad, han bedöms tidigare ha haft en ledarposition i det kriminella nätverket Foxtrot.

Polisen har uttryckt oro över att mordet skulle kunna leda till en ny våldsvåg i Sverige, rapporterar Sveriges Radio.

Tydlig oro

Det finns en tydlig oro över att hämndaktioner och nya våldsdåd i samband med mordet utomlands.

– Hela Sverige kan bli drabbat av en ny våldsvåg, säger utredaren Jan Staaf till SR.

– Det går aldrig att utesluta att den här typen av brott får påverkan på samhället och vi hoppas ju givetvis att vi inte får några nya grova våldsbrott för vi har tillräckligt att utreda redan nu.

Arkivfoto: Polisen Huddinge

Text: Redaktionen


Åldersgräns kan införas på populärt livsmedel

2025 04 03

Livsmedelsverket utreder för närvarande möjligheten att införa åldersgräns på en allt mer populär dryck.

Sedan vintern pågår utredningen för fullt.

Och den är mer aktuell än någonsin.

I framtiden kan en fast åldersgräns sättas på energidryck – vars konsumtion har ökat i raketfart bland unga de senaste åren.

Nu reagerar unga på beskedet. Flera av dem är positiva.

– Typ alla dricker det, säger exempelvis två tonåringar i norra Sveriges som SR talat med.

De flaggar dock för att en åldersgräns kan bli problematiskt.

– Om man redan har börjat dricka och måste sluta.

Finns ingen fast gräns

Många tror att det idag redan finns en 15-årsgräns på energidryck, men det är branschen själv som kommit överens om det. Någon generell åldersgräns finns inte.

Det Livsmedelsverket nu utreder är om man ska behöva ha fyllt 18 år för att få handla produkterna.

– Vi håller på att ta fram råd där vi tittar på en rekommenderad åldersgräns för energidryck, bekräftar Sabina Litens Karlsson, som är toxikolog och nutritionist på myndigheten, för Råd & Rön.

Enorm ökning

Försäljningsökningen av energidryck går inte att ta miste på.

I höstas konstaterades en dubblering av försäljningen i dagligvaruhandeln, enligt siffror från Consumer Panel Services GFK.

– För både handlare och tillverkare är det här en perfekt produkt. Stark tillväxt i alla åldrar och lite kannibalisering mellan åldersgrupperna samtidigt som kunderna visar en stark lojalitet med drycker som man gillar, säger Charlotte Alring, affärsansvarig i Sverige för Consumer Panel Services GfK, i en kommentar till undersökningen.

Uppmaningen: max en i veckan

Men experter har slagit larm om utvecklingen. Tandläkare vittnar om en dramatisk ökning av antalet frätskador på tänder. 

– Jag skulle säga att man inte ska dricka energidryck oftare än en gång i veckan. Det är min rekommendation som tandläkare, säger övertandläkare Maria Erkapers enligt SVT.

Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten föreslog i februari att utreda reglering av reklam för ohälsosamma livsmedel som riktas till barn och unga.

Hälsoproblem i barndomen kan kvarstå i vuxen ålder. Det är viktigt att främja goda matvanor för barn, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Olivia Wigzell.

Foto: Ica-gruppen

Text: Redaktionen


Tiotusentals svenskar får kortare arbetstid – och löneökning

2025 04 03

Tiotusentals anställda inom it-branschen kommer få mer i lön och kortare arbetstid.

Det meddelar fackförbundet Unionen på torsdagsmorgonen.

Tillsammans med Sveriges Ingenjörer och Akavia har Unionen kommit överens med arbetsgivarorganisationen TechSverige om att införa system för arbetstidsförkortning.

Dessutom innehåller det nya avtalet löneökningar på 6,4 procent för en avtalsperiod på 2 år.

– Arbetsgivarna har länge pratat om att svårigheter att rekrytera hindrar tillväxten. Med högre löner och bättre förutsättningar för ett arbetsliv i balans gör vi branschen mer attraktiv. Det har varit hårda förhandlingar och för Unionens medlemmars skull är jag oerhört glad över att vi lyckades nå hela vägen fram, säger Peter Hellberg, ordförande Unionen.

 Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen, delar glädjen.

– Att parterna på arbetsmarknaden nått en lösning gällande arbetstidsförkortning även på IT-området är ett styrkebesked för vår partsmodell. När parterna förhandlar kan vi anpassa regler och villkor efter förutsättningarna i branschen. Det är svenska modellens styrka.

Över 50 000 anställda

Avtalet berör 1 000 it- och techföretag och 55 000 medarbetare, och gäller från och med den 1 april 2025 till den 31 mars 2027. 

– Utöver löneökningar och arbetstidsförkortning har vi även lyckats få igenom att den som jobbar deltid får samma ersättning som heltidsanställda när de jobbar över, en viktig seger för rättvisa villkor, berättar Martin Wästfelt.

Undantag från nattförbud

Det nya avtalet ger it-företag större flexibilitet, uppger TechSverige.

Arbetsgivarorganisationen pekar på att nattarbetsförbudet har avtalats bort, vilket innebär att det blir möjligt för företag att bedriva nattverksamhet. Det införs även en möjlighet för företag att flytta tidpunkten för lönerevisionen till ett annat datum än 1 april.

– Vi är nöjda med den ökade flexibilitet vi fått in i avtalet. Det nya avtalet innebär att företag med TechSveriges IT/tech-avtal nu får ett generellt undantag från nattarbetsförbudet i arbetstidslagen. Det möjliggör nattarbete, något som företag utan kollektivavtal inte har tillgång till. Det är också glädjande att vi fått igenom flexibilitet i datum för lönerevisionen, vilket varit efterfrågat, särskilt från bolag som ingår i en internationell koncern, säger Einar Humlin, förhandlingschef på TechSverige. 

Foto: G. Henderson

Text: Redaktionen