24 000 smittade på ett dygn – Värsta smittspridningen hittills

2022 01 10

Sverige drabbas nu av den värsta smittspridningen sedan pandemin startade.

Folkhälsomyndighetens senaste siffror visar att 23 877 nya smittfall registrerades på onsdagen.

Andra rekordet samma vecka

Det motsvarar en kraftig uppgång jämfört med tisdagen som i sin tur var den värsta dagen så långt under pandemin sett till antalet smittade som registrerats i Sverige på ett och samma dygn. Då hade över 17 000 personer drabbats, utöver mörkertalet.

Värre än värstascenariot

Den skenande smittspridningen i Sverige har därmed passerat Folkhälsomyndighetens värstascenario, rapporterar SvD. I värstascenariot skulle Sverige drabbas av 12 000 nya fall men enligt SvD ligger nu det genomsnittliga antalet nya fall per dag sett till ett rullande sjudagarssnitt nu på 12 900.

Ytterligare 8 döda

Antalet nya registrerade dödsfall är åtta i Sverige och därmed ökar det totala antalet dödsoffer i Sverige till 15 377 personer. Sammanlagt har 1,42 miljoner svenskar registrerats smittade och 8 311 intensivvårdats, varav 70 procent män.

Rekord även i Norge

Även Norge har denna vecka drabbats av det största antalet smittade sedan pandemin startade. Onsdagens notering var 8 385 vilket kan jämföras med 1 796 fall som var toppnoteringen sista augusti då Norge hade sin dåvarande värsta våg enligt VG.

Smittoexplosion i Danmark

Den största smittoexplosionen av de nordiska länderna under det nya året 2022 har ägt rum i Danmark som drabbats av cirka 20 000 nya smittade under flera enskilda dagar. Även Island och Finland registrerar väldigt stora ökningar och rekord.

Eftersläpning

Trots den ökande smittspridningen som sker över stora delar av Europa har inte dödstalet ökat utan tvärtom sjunkit en del enligt Europeiska Smittskyddsmyndigheten ECDC. Men det råder flera dagars eftersläpning från smitta till sjukdom, sjukhusvård och eventuell död.

WHO varnar

Eftersläpningen gör därmed att risken är mycket stor för att även dödstalen kommer att öka i såväl Sverige som övriga Europa.

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att beskriva omikronvarianten som mild.

En tsunami av smittfall

– Även om omikron tycks  mindre svår än delta så ska den inte klassas som mild. Omikron dödar människor. Denna tsunami av fall är så stor och så snabb att den överväldigar sjukvårdssystemen runt om i världen, säger doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus vid WHO.

Foto: Region Uppsala