24 000 smittade på ett dygn – Värsta smittspridningen hittills

2022 01 10

Sverige drabbas nu av den värsta smittspridningen sedan pandemin startade.

Folkhälsomyndighetens senaste siffror visar att 23 877 nya smittfall registrerades på onsdagen.

Andra rekordet samma vecka

Det motsvarar en kraftig uppgång jämfört med tisdagen som i sin tur var den värsta dagen så långt under pandemin sett till antalet smittade som registrerats i Sverige på ett och samma dygn. Då hade över 17 000 personer drabbats, utöver mörkertalet.

Värre än värstascenariot

Den skenande smittspridningen i Sverige har därmed passerat Folkhälsomyndighetens värstascenario, rapporterar SvD. I värstascenariot skulle Sverige drabbas av 12 000 nya fall men enligt SvD ligger nu det genomsnittliga antalet nya fall per dag sett till ett rullande sjudagarssnitt nu på 12 900.

Ytterligare 8 döda

Antalet nya registrerade dödsfall är åtta i Sverige och därmed ökar det totala antalet dödsoffer i Sverige till 15 377 personer. Sammanlagt har 1,42 miljoner svenskar registrerats smittade och 8 311 intensivvårdats, varav 70 procent män.

Rekord även i Norge

Även Norge har denna vecka drabbats av det största antalet smittade sedan pandemin startade. Onsdagens notering var 8 385 vilket kan jämföras med 1 796 fall som var toppnoteringen sista augusti då Norge hade sin dåvarande värsta våg enligt VG.

Smittoexplosion i Danmark

Den största smittoexplosionen av de nordiska länderna under det nya året 2022 har ägt rum i Danmark som drabbats av cirka 20 000 nya smittade under flera enskilda dagar. Även Island och Finland registrerar väldigt stora ökningar och rekord.

Eftersläpning

Trots den ökande smittspridningen som sker över stora delar av Europa har inte dödstalet ökat utan tvärtom sjunkit en del enligt Europeiska Smittskyddsmyndigheten ECDC. Men det råder flera dagars eftersläpning från smitta till sjukdom, sjukhusvård och eventuell död.

WHO varnar

Eftersläpningen gör därmed att risken är mycket stor för att även dödstalen kommer att öka i såväl Sverige som övriga Europa.

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att beskriva omikronvarianten som mild.

En tsunami av smittfall

– Även om omikron tycks  mindre svår än delta så ska den inte klassas som mild. Omikron dödar människor. Denna tsunami av fall är så stor och så snabb att den överväldigar sjukvårdssystemen runt om i världen, säger doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus vid WHO.

Foto: Region Uppsala


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen