220 grisar avlivas efter otäck trafikolycka i Skåne

2021 12 12

En djurtransport med 220 grisar hamnade i dag i en otäck trafikolycka i det stora snöovädret som dragit in över södra Sverige.

Trafikolyckan ägde närmare bestämt rum i Kvärrestad utanför Tomelilla i Skåne.

Djurtransporten välte

När lastbilen kom körandes på väg 1548 tappade föraren herraväldet över fordonet och kunde inte hålla kvar det på vägbanan. För alla grisar ombord blev det en förfärlig händelse då djurtransporten enligt polisen kanade av vägen och välte.

Polisen misstänker halt väglag

Polisen misstänker att det var halt väglag som var orsaken till trafikolyckan.

SMHI hade gått ut med tydliga vädervarningar över Skåne och varnat för halka, snömodd, dålig sikt och snörök vilket skulle leda till betydande risk för trafikolyckor enligt SMHI.

Hemskt för grisarna

De drygt 200 grisarna klarade sig inte alls bra.

– En veterinär kom till platsen och beslutade om avlivning av samtliga djur, säger inre räddningsbefäl Mats Nilsson vid på Räddningstjänsten Syd till SVT.

Enligt Ystads Allehanda var grisarna väldigt stressade.

Föraren chockades

Föraren uppges ha klarat sig utan fysiska skador men han blev chockad rapporterar Ystads Allehanda.

Vägen har stängts av resten av dagen och det rapporteras om inställda avgångar i Skånes kollektivtrafik uppger tidningen.

Rejäla snöfall

Det farliga väglaget fortsätter i stora delar av södra Sverige och för stora delar av Skåne, Småland, Blekinge och Öland samt nedre Halland går SMHI ut med en orange varning till i morgon onsdag. Det blir blåsigt i kombination med rejäla snöfall.

Risk för elavbrott

– Långvarigt och kraftigt snöfall som i kombination med vind kan ge upphov till stora störningar i trafiken samt elavbrott, varnar SMHI invånarna för.

Risk för fler trafikolyckor

Det väntas bli mycket begränsad framkomlighet på vägar, särskilt i öppna landskap, som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor. Förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar väntas.

30 centimeter snö

Invånare i södra Sverige kan även drabbas av strömavbrott i områden med luftburna elledningar vilket även påverkar mobila nät för telekommunikationer enligt SMHI.

Lokalt väntas upp till 30 centimeter snö fall under onsdagen.

Arkivfoto: M Piwnicki


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen