22 nya dödsfall i Sverige

2021 10 23

Sverige har drabbas av ytterligare 22 nya dödsfall och nu är det bara 15 dödsfall kvar tills pandemin skördat 15 000 dödsoffer i Sverige.

Folkhälsomyndighetens nya uppdatering innebär att 14 985 personer har förlorat livet i pandemin i Sverige och totalt har 1,16 miljoner svenskar smittats av viruset enligt de registrerade uppgifterna. Mörkertalet gör att det kan vara betydligt fler än så som har smittats sedan pandemin startade.

Statsministern hade rätt

När statsministern gick ut i DN den 3 april 2020 och sade att tusentals svenskar skulle dö blev det stora rubriker och en hel del uppstressade personer rasade mot Stefan Löfvens uttalande.

– Vi kommer att ha fler svårt sjuka som måste intensivvårdas, vi kommer att få betydligt fler döda. Vi kommer att få räkna de döda i tusental. Det är lika bra att vi förbereder oss på det. Andra länder har fått ett snabbare förlopp, vi har medvetet försökt dra ut på det men det betyder inte per automatik att vi får färre svårt sjuka eller färre döda. Vi drar ut på det för att sjukvården ska få en möjlighet att klara av det, sa Stefan Löfven i april 2020.

85 % vaccinerade

Sverige hade då drabbats av cirka 500 dödsoffer och nu 1,5 år senare har det visat sig att statsministern tyvärr hade rätt.

Samtidigt fortskrider vaccineringen och Folkhälsomyndigheten uppger idag att 7 223 301 personer har fått minst en vaccindos vilket motsvarar 85 % av Sveriges befolkningen som är 16 år och äldre. Hela 80 % har fått två doser och är därmed fullvaccinerade.

25 elever smittade

Idag rapporteras att 25 högstadieelever i Växjö har smittats med covid-19 och fem klasser har skickats hem och ska istället få distansundervisning.

–  Jag tror att vi kommer att få se mer eller mindre stora utbrott i miljöer där många är ovaccinerade och skolor är en sådan plats, säger smittskyddsläkaren Christian Blomkvist till SVT.

Dåligt för Europa

För tillfället är Europa den enda regionen i världen där coronafallen ökar enligt Världshälsoorganisationen WHO. Senaste veckan ökade antalet smittfall med 7 % i Europa och i hälften av alla länder i Europa registrerades en ökning enligt SVT. Just nu ökar smittspridningen främst i Storbritannien, Ryssland och Turkiet. I Afrika ses nu en nedgång.

Turbulens i riksdagen

Efter att en SD-riksdagsledamot kallat vaccinet för en giftspruta har det avslöjats att fyra SD-ledamöter inte har vaccinerat sig och Centern begär nu att riksdagen tar tag i frågan så att man följer Folkhälsomyndighetens restriktioner. Ovaccinerade ska följa särskilda regler.

Foto: Region Uppsala

[yop_poll id="784"]