200 000 anställda kan få löneökning

2023 12 15

Bland hundratusentals anställda i Sverige växer nu förhoppningarna om högre lön.

Detta efter att två av landets största fackförbund lämnat över sina krav på nya avtal till Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Kommunala företagens arbetsgivarorganisation, Sobona.

200 000 medlemmar

Förhoppningarna om löneökningar, samt flera andra villkorsförbättringar, gäller Sveriges anställda inom kommun och region.

Bakom de nya kraven står fackförbunden Vision och Akademikerförbundet SSR och totalt omfattas drygt 200 000 medlemmar i överlämnandet av det nya avtalet.

– Vi behöver säkra löneökningarna för våra medlemmar i välfärden, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, i ett pressmeddelande.

"För lågt värderade"

Åtgärderna som de två fackförbunden kräver ämnar att “stärka sektorns attraktivitet att behålla, utveckla och rekrytera medarbetare med rätt kompetens".

Ytterligare mål är att tydliggöra karriärvägar och skapa incitament så att det lönar sig att stanna kvar och utvecklas på samma arbetsplats.

– Jobben inom kvinnodominerade yrkesgrupper är alltför lågt värderade och måste komma i kapp övriga arbetsmarknaden. Det handlar om att värdesätta våra medlemmars viktiga arbete och om att tillräckligt många ska vilja söka sig till och stanna i dessa yrken, säger Veronica Magnusson.

Särskilda lönesatsningar

Förändringarna hänger emellertid på att SKR och Sobona går med på kraven.

Avtalen från vision och SSR ser ut enligt följande: ett ettårigt löneavtal med löneökningstakt i nivå med märket på arbetsmarknaden.

Fackförbunden kräver dessutom särskilda lönesatsningar på medarbetare inom yrken som idag domineras av kvinnliga anställda, eftersom dessa jobb drabbats hårdare än andra av inflationen.

– Erfarenhet måste löna sig. Vi ser en osunt hög personalomsättning i landets kommuner vilket beror på brister i arbetsmiljö i kombination med dålig löneutveckling och kompetensutveckling, säger Heike Ekers, ordförande för Akademikerförbundet SSR, i samma pressutskick.

– Det måste bli mer attraktivt att vara akademiker i kommunerna.

Längre semester

Utöver löneökningar vill förbunden även öka medlemmarnas inflytande över sitt eget arbete. Exempel som ges är att minska den totala arbetstiden genom bland annat arbetstidskonton eller längre semester.

– För att skapa en balans mellan arbete och fritid, konstaterar fackförbunden.

Nuvarande avtal, som alltså berör cirka 200 000 anställda i kommuner, regioner samt kommunala eller regionägda bolag, och löper ut 31 mars 2024.

LÄS MER: Öppnar för förkortad arbetstid i Sverige

Foto: Kraken Images

Text: Redaktionen


Ny Bank ID-lösning för alla 8,6 miljoner användare

2024 11 22

Bank-ID ger nu besked om att man utökar tjänsten.

Identifieringstjänsten kommer framöver att kunna erbjuda sina tjänster även utomlands.

Det innebär att Sveriges 8,6 miljoner användare får möjlighet att identifiera sig i offentliga e-tjänster utomlands.

Det framhåller Bank-ID via sin webbsida.

Från nästa år

Från och med nästa år kommer alla användare att kunna identifiera sig med BankID i utländska offentliga e-tjänster.

– På uppdrag av oss på BankID har DIGG gjort en anmälan som gör det möjligt för svenskar att identifiera sig med BankID i offentliga e-tjänster utomlands, med start nästa år, förklarar identifieringstjänsten.

– Det innebär att det blir enklare, smidigare och säkrare för svenskar att identifiera sig i offentliga e-tjänster utomlands.

“Ett första steg”

Kaisa Fexe, tillförordnad vd för Bank-ID, förklarar att det hela är ett första steg av en större process.

– Under nästa år kommer samtliga 8,6 miljoner BankID-användare få möjligheten att identifiera sig med BankID i utländska offentliga e-tjänster, säger hon.

– Samordningen av digitaliseringen i Europa går framåt och det här är bara ett första steg för våra svenska medborgare att använda BankID inom EU.

Kan gå snabbt

När en e-legitimation gått igenom anmälningsprocessen har länderna ett år på sig att göra det möjligt att använda e-legitimationen i sina offentliga digitala tjänster.

Dock framhåller Bank-ID att det ofta går snabbare än så.

Det är nämligen obligatoriskt för offentliga myndigheter inom EU/EES att tillåta identifiering med alla e-legitimationer som gått igenom processen.

Allt tydligare plats

Bank-ID fortsätter.

– Vi är glada att ha påbörjat denna process och ser fram emot att offentliga myndigheter erbjuder BankID som identifieringsmetod redan nästa år.

Betaltjänster och identifieringstjänster tar allt större plats i en framåtlutad digitaliserad värld.

Beskedet från Bank-ID är ett exempel på ytterligare sammankoppling av sådana tjänster mellan länder.

Kritiker pekar på cyberattacker och digitala osäkerheter som potentiella hot mot en sådan tillväxt.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Glatt besked för alla pensionärer – från och med 2025

2024 11 21

Sveriges pensionärer kan se fram emot en ekonomisk ljusning.

Den negativa trenden med allt sämre ekonomi för pensionärer ser ut att vända 2025.

Det visar en färsk sammanställning från Länsförsäkringar.

Enligt uträkningen förväntas ett pensionärspar i genomsnitt få över 16 129 kronor när det allra nödvändigaste är betalt. Det är en ökning med 1 473 kronor per månad. 

En singelpensionär förväntas kunna spara 4 087 kronor, vilket är en ökning med 1 053 kronor per månad.

Enligt Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, betyder siffrorna att den negativa trenden med allt sämre ekonomi för pensionärer ser ut att ha vänt.

– Under de senaste åren har kostnaderna ökat markant, vilket har gjort att många pensionärer haft en begränsad möjlighet att hantera oväntade utgifter. En stor andel av den disponibla inkomsten har under de senaste tre åren ätits upp mer av nödvändiga kostnader jämfört med 2021, säger hon och tillägger:

– Men under nästa år ser det ut som att kostnadsökningarna avtar, pensionerna ökar med 4 procent och tillsammans med skattelättnaderna ger detta pensionärerna ett visst andrum.

En grupp särskilt utsatt

De senaste årens kostnadsökningar har slagit hårt mot många pensionärer.

Ensamstående kvinnor är särskilt utsatta. I genomsnitt har gruppen 70 procent av mäns pension, rapporterar Länsförsäkringar.

Under 2025 förväntas en kvinnlig pensionär i genomsnitt få över 1 103 kronor när det nödvändigaste är betalt. Siffran är en förbättring med 1 038 kronor jämfört med 2024, men betydligt lägre jämfört med motsvarande summa för manliga pensionärer.

En manlig pensionär beräknas i genomsnitt få över 7 269 kronor, vilket är en förbättring med 1 176 kronor.

– Ensamboende pensionärer har länge haft det tufft och här ser vi att kvinnor sticker ut rejält från männen, kommenterar Trifa Chireh.

Foto: L. Hetteberg

Text: Redaktionen