200 000 anställda kan få löneökning
2023 12 15
Bland hundratusentals anställda i Sverige växer nu förhoppningarna om högre lön.
Detta efter att två av landets största fackförbund lämnat över sina krav på nya avtal till Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Kommunala företagens arbetsgivarorganisation, Sobona.
200 000 medlemmar
Förhoppningarna om löneökningar, samt flera andra villkorsförbättringar, gäller Sveriges anställda inom kommun och region.
Bakom de nya kraven står fackförbunden Vision och Akademikerförbundet SSR och totalt omfattas drygt 200 000 medlemmar i överlämnandet av det nya avtalet.
– Vi behöver säkra löneökningarna för våra medlemmar i välfärden, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, i ett pressmeddelande.
"För lågt värderade"
Åtgärderna som de två fackförbunden kräver ämnar att “stärka sektorns attraktivitet att behålla, utveckla och rekrytera medarbetare med rätt kompetens".
Ytterligare mål är att tydliggöra karriärvägar och skapa incitament så att det lönar sig att stanna kvar och utvecklas på samma arbetsplats.
– Jobben inom kvinnodominerade yrkesgrupper är alltför lågt värderade och måste komma i kapp övriga arbetsmarknaden. Det handlar om att värdesätta våra medlemmars viktiga arbete och om att tillräckligt många ska vilja söka sig till och stanna i dessa yrken, säger Veronica Magnusson.
Särskilda lönesatsningar
Förändringarna hänger emellertid på att SKR och Sobona går med på kraven.
Avtalen från vision och SSR ser ut enligt följande: ett ettårigt löneavtal med löneökningstakt i nivå med märket på arbetsmarknaden.
Fackförbunden kräver dessutom särskilda lönesatsningar på medarbetare inom yrken som idag domineras av kvinnliga anställda, eftersom dessa jobb drabbats hårdare än andra av inflationen.
– Erfarenhet måste löna sig. Vi ser en osunt hög personalomsättning i landets kommuner vilket beror på brister i arbetsmiljö i kombination med dålig löneutveckling och kompetensutveckling, säger Heike Ekers, ordförande för Akademikerförbundet SSR, i samma pressutskick.
– Det måste bli mer attraktivt att vara akademiker i kommunerna.
Längre semester
Utöver löneökningar vill förbunden även öka medlemmarnas inflytande över sitt eget arbete. Exempel som ges är att minska den totala arbetstiden genom bland annat arbetstidskonton eller längre semester.
– För att skapa en balans mellan arbete och fritid, konstaterar fackförbunden.
Nuvarande avtal, som alltså berör cirka 200 000 anställda i kommuner, regioner samt kommunala eller regionägda bolag, och löper ut 31 mars 2024.
LÄS MER: Öppnar för förkortad arbetstid i Sverige
Foto: Kraken Images
Text: Redaktionen