18-åringar kan få vaccintid

2021 05 27

Redan på tisdag nästa vecka kan så pass unga personer som 18-åringar få tid för vaccination i Stockholm via så kallade reservlistor.

Det är Doktor24 som öppnar upp företagets reservlistor för 18-plussare, uppger TV4.

– Vi ser ju att man ganska snabbt vaccinerar klart de olika åldersgrupperna, eller åtminstone att bokningstrycket minskar. Just nu vaccinerar man ju 45 år och uppåt. Då vill vi ligga steget före och säkerställa att vi har personer på våra reservlistor som är yngre också, säger Christoffer Berg, affärsansvarig för vaccinationen vid Doktor24.

Det är ett fåtal doser som går till reservlistan, max ett tiotal per dag.

– Mot slutet av dagen, om vi ser att vi har doser som inte är använda, det är då vi börjar använda reservlistan. Då börjar vi ringa de som är i rätt åldersgrupp. Får vi inte tag i dem så rör vi oss nedåt.

– Vi har sett tidigare också att när man väl släpper på en ny grupp, då är bokningstrycket högt i början. Sedan avtar det snabbt. Har vi 45-åringar och uppåt på listan är risken att, om ett par dagar när vi ringer dem, så har de redan fått en tid. Därför, om reservlistan ska vara effektiv så måste den innehålla folk som är lite yngre, säger Berg. Se hela TV4-inslaget här.

ANALYS

Det är fortfarande svårt att få tid runt om i Sverige för många medelålders vilket gör att en del inte känner igen sig i Doktor24:s beskrivning i nuläget. Det riskerar även att späda på de funderingar som finns över ojämlikheter i olika regioner i landet. Samtidigt är det jätteviktigt att inga vacciner går till spillo och reservlistorna är därför mycket relevanta och vaccineringen i Sverige kommer nu snabbt lägre ner i åldrarna.

Foto: Unsplash CDC

[yop_poll id="98"]