14 hundar riskerar att avlivas inom kort – Vädjar till myndigheterna

2021 10 23

Länsstyrelsen i Skåne har alla chanser att rädda livet på 14 fina hundar men är istället på väg att ta livet av hundarna.

Det menar Malmö Djurskyddsförening som vädjar till länsstyrelsen i Skåne att tänka om.

– I mycket gott skick

Hundarna omhändertogs av länsstyrelsen vid svenska gränsen när de kom i en lastbil från Rumänien. Anledningen var att de hade förfalskade hundpass och saknade rabiesvaccinering.

– Sedan dess har hundarna varit uppstallade av myndigheten i en månad. I dag är de självklart i mycket gott skick, framhåller djurskyddsföreningen som berättar att några av hundarna saknade antikroppar mot rabies vilket kan bero på att vaccinationsdoserna delats upp förklarar föreningen.

Risken är låg

– Jordbruksverkets smittskyddsavdelning bedömde att risken att hundarna skulle ha rabies var mycket låg. Rumänien är ett lågriskland ifråga om rabies och ingen hund har några som helst tecken på smitta. Därför beslutade verket att hundarna skulle sitta isolerade, på den uppstallningsplats där de hålls, i två månader, klargör Malmö Djurskyddsförening.

Vill ändå avliva

Länsstyrelsen i Skåne vil nu avliva hundarna och SVT rapporterar att Skånes länsveterinär Leif Felton räknar upp följande skäl:

▪Man kan inte få tag på transportören som körde hundarna från Rumänien.

▪Dokumentation saknas

▪Jordbruksverket uppger även att den oklara vaccinationsstatusen kräver 2 månaders karantän vilket kostar mycket pengar.

Tar på sig alla kostnader

Men Malmö Djurskyddsförening vill rädda de 14 hundarna och lovar att ta på sig alla kostnader för smittskydd och djurskydd så att alla hundar är garanterat friska och därefter lovar föreningen att finna nya hem till de små hundarna.

– Vad gäller smittskyddet så sitter de ju i karantän för att man ska säkerställa att det inte finns någon rabiesspridning och den kostnaden kan vi stå för, säger Emma Aldin på Malmö Djurskyddsförening till SVT.

Länsveterinär Leif Felton menar dock att det inte går att överlåta ett myndighetsuppdrag till ideella organisationer och SVT uppger att han inte vill ta risken, även om den är minimal, att en smitta sprids om de skulle omplacera hundarna hos nya ägare.

– Ingen som helst smittrisk

Malmö Djurskyddsföreningen vädjar nu till länsstyrelsen i Skåne att tänka om och betonar att man står för alla kostnader.

– Alla kostnader för uppstallning, vård, vaccination och återtestning av de hundar som behöver det samt en längre karantänstid om myndigheten önskar. Det handlar om hundratusentals kronor som föreningen vill bespara det allmänna. Föreningen har också erbjudit sig att ge samtliga hundar nya, lämpliga hem.  Det finns ingen som helst smittrisk om myndigheten skulle godkänna föreningens erbjudande eftersom hundarna kommer vara testade, vaccinerade och godkända när de släpps från karantänen och eftersom personal som jobbar med dem i dag självklart måste vara rabiesvaccinerade.

Snälla säger föreningen

– Alla de problem som länsstyrelsen tar upp som anledning till att avliva hundarna löses genom Malmö Djurskyddsförenings erbjudande om hjälp. Det enda som krävs för att rädda 14 liv på ett smittsäkert, djurskyddsmässigt gott och kostnadsfritt sätt, är att länsstyrelsen godkänner överlåtelsen av hundarna från transportören till föreningen.  Men Länsstyrelsen Skåne väljer att inte göra det. Man hänvisar till en formalitet - att ägaren till omhändertagna djur inte får överlåta dem utan länsstyrelsens tillstånd - för att säkra att domstolen som avgör målet inte ska pröva det utförliga överklagande som Malmö Djurskyddsförening skickat in som visar att det inte finns några giltiga skäl till avlivning. Snälla, stå upp för Liz, Carla, Alina, April, Joy, Tami, Vivi, Hazel, Lia, Bibi, Jane, Joe, Aida och Liza, framför Malmö Djurskyddsförening som även hoppas att allmänheten mailar länsstyrelsen i Skåne och vädjar om att rädda hundarna.

ANALYS

Hoppas verkligen att man låter de 14 fina hundarna få chansen att konstateras friska och att deras liv räddas, förutsatt att de kan konstateras garanterat smittfria. De har köpts via Facebook av personer från hela Sverige och det sätter också fingret på en annan sak – nämligen att man ska låta bli att köpa hundar på ett sätt där man inte till 100 % säkerställt att allt går rätt till.

Arkivfoto: A. Turner-M. Anderson-J. Street

[yop_poll id="791"]

Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen