Poliser letar i gräset – Fortsatt polisjakt efter att 14-åring skjutits

2021 11 22

– Vi kan se poliser som går tunt med ficklampor och lyser i det höga gräset.

SVT:s utsände rapporterar ikväll om hur polisjakten fortsätter i Eskilstuna efter att en 14-årig pojke blev skjuten tidigare ikväll.

– De letar också efter vittnen som har sett det här hända. Och det samlas en hel del nyfikna runt avspärrningar och vill veta vad som hänt. Det är mycket polisbilar som rör sig i området. De letar efter en person som sågs springa efter skottlosningen, berättar SVT.

– Inringare hade hört höga smällar som kunde uppfattas komma från skjutvapen. Flera polispatruller beordrades till område, uppgav Eskilstunapolisen.

Skjuten i ryggen enligt uppgift

Den första polispatrullen var snabbat på plats och poliserna påträffade en skottskadad person utomhus.

– Den drabbade är en kille i tonårsåldern. Killen fördes till sjukhus med ambulans, uppger polisen.

Skottlossningen ägde rum i ett bostadsområde och polisen genomför nu insatser i närheten av brottsplatsen. Enligt flera tidningar har offret skjutits i ryggen och eventuellt även i vaden.

Försök till mord

– Den misstänkta brottsplatsen har spärrats av för en kriminalteknisk undersökning. Polisen arbetar just nu på platsen med ett stort antal resurser med olika specialkompetens, uppger Eskilstunapolisen.

En förundersökning gällande försök till mord har inletts men gärningsmännen är ännu inte gripna.

– Det finns i nuläget ingen misstänkt för brottet, uppger polisen som behöver allmänhetens hjälp i jakten på de skyldiga.

Svårt skadad

Polisen är intresserad av att få in tips och iakttagelser om händelsen. Tipsa polisen på 114 14 eller via polisens tipsformulär, berättar polisen.

Mälarsjukhuset uppger för SVT att man vårdar en 14-årig pojke för skottskador och han ska vara svårt skadad samtidigt som läget beskrivs som stabilt.

Vädjar till allmänheten

– Vittnesuppgifter är väldigt viktiga för oss. Vi har pratat med personer i närheten och vi kommer prata med fler. Vet man något om händelsen får man gärna ta kontakt med oss på plats om det är möjligt, eller kontakta oss via 114 14, säger Dennis Johansson Strömberg vid Polisregion Öst till SVT.

Hög kriminalitet

Fröslunda drabbades av skottlossning även i oktober.

– Det är flerfamiljshus och problem med hög kriminalitet och litet förtroende för myndigheter, rapporterar SVT:s utsände.

Arkivfoto: Polisen, FB


Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Ryskt militärplan nära Helsingfors

2024 02 29

Ett ryskt spaningsplan har tagit sig in i närheten av Helsingfors.

Det ryska militärplanet, som är av typen Il-20, ska ha flugit strax sydost om den finska huvudstaden.

Finlands försvarsmakt har lagt locket på om händelsen.

– Ryssarna använder den bästa möjliga teknik som de har till sitt förfogande, säger generalstabens talesperson Henrik Gahmberg till Helsingin Sanomat.

Natoland blixtagerade

Incidenten fick Frankrike, ett annat medlemsland i Nato, att blixtagera.

Ett franskt Mirage-jaktplan skickades upp och jagade bort det ryska planet, bekräftar både franska och tyska försvarsstyrkor på X, tidigare Twitter.

– Igår aktiverades våra stridsflyg i Laage. Ett ryskt plan, Il-20, utan resplan, identifierades sydost om Helsingfors. Operationen avslutades efter visuell kontakt utan några efterföljande incidenter, framhåller det tyska flygvapnet.

Vill inte kommentera

Även om planet befann sig nära Helsingfors ska det inte ha trätt in i finskt luftrum, enligt den finska generalstaben.

Händelsen ska ha ägt rum i måndags, men bekräftats offentligt först under onsdagskvällen.

– Planet flög utan transponder, så det måste identifieras genom en identifieringsflygning. Jag kommer inte kommentera om det finska flygvapnet var inblandat i identifieringen, säger Henrik Gahmberg.

Flyger 685 km/h

Militärplanet Il-20 är ett mycket avancerat spaningsplan som funnits i bruk sedan 1970.

I Natokretsar går planet under kodnamnet “Coot-A” och maxhastigheten uppnår 685 kilometer i timmen.

Enligt Pekka Tover, tidigare underrättelsechef för generalstaben, är flygets närvaro kring Finland inte exceptionellt, men ska tas på allvar.

– I de här lägena ska man av säkerhetsskäl åka upp och se vad de gör, säger han till Ilta-Santomat.

Väcker frågor

Jarno Limnélli, riksdagsledamot tillika docent vid Försvarshögskolan i Finland, menar att liknande incidenter kring Östersjön kan väcka frågor.

– Ryska militärflyg flyger i Östersjöområdet och det kan de göra så länge de vistas utanför statens luftrum, säger han till samma tidning.

– Närhelst speciella flygplan eller fartyg rör sig nära statsgränserna kan det finnas någon form av kraftuppvisning i bakgrunden. De visar att sådan utrustning finns och flygs så här nära.

Foto: J. Kemppainen

Text: Redaktionen