12-årings lurendrejeri kostar skattebetalarna 1,5 miljoner kronor

2021 11 05

– Jag skäms, säger 12-åringen till polisen i samband med att han ställt till med ett brott som skulle kunna ge fängelse om han vore vuxen uppger åklagaren.

Det började med att pojken lurade sin pappa att betala för något på internet som inte alls var det som pojken tutade i sin pappa.

Lurade sin pappa

Värdet för det pojken fick sin pappa att betala för uppgår till 40 dollar vilket motsvarar cirka 340 kronor.

– Jag lurade min pappa att det var en Minecraftservergrej, säger 12-åringen i polisförhöret rapporterar P4 Gotland.

Minecraft är ett dataspel som handlar om att omvandla en värld med byggblock, syssla med gruvarbete och bekämpa fiender.

Men i själva verket var det något helt annat som 12-åringen använde pengarna till – nämligen att köpa en omfattande IT-attack mot Region Gotland och Gotlands Medias sida helagotland.se.

Tog bara 30 minuter

– En stor mängd trafikförfrågningar, massutskick som har gått till de här webbsidorna så de har överbelastats helt enkelt. Det påverkade deras verksamhet ganska kraftigt, säger åklagare Mats Wihlborg till SR.

Det tog inte mer än 30 minuter för pojken att ta sig förbi Region Gotlands skydd skriver pojken till en kompis på nätet.

Dyr affär för skattebetalarna

Vid attacken som pågick från januari till mars i år ska 12-åringen även haft en medhjälpare utomlands som pojken beskriver som ”ganska barnslig” enligt SR.

Det blev en mycket dyr affär för skattebetalarna då attacken kostade Region Gotland hela 1,5 miljoner kronor.

Skäms för vad han gjort

I samtal med polisen har 12-åringen berättat att han skäms för vad han ställt till med.

– Jag lurade min pappa att det var en Minecraftservergrej. Han trodde på mig och köpte den och jag skäms för det. Han kan inte ens sätta upp routern, säger 12-åringen i polisförhöret.

Vuxen hade riskerat fängelse

Eftersom han inte är straffmyndig så blir det inte något åtal men åklagaren är tydligt med att det 12-åringens agerande är mycket allvarligt.

– Allvarligt är det här! Absolut hade vederbörande riskerat ett fängelsestraff av inte alltför kort slag om han hade varit fullt vuxen, säger åklagare Mats Wihlborg till SR.

Största attacken på över 20 år

IT-attacken var så kraftig att hemsidan Gotland.se periodvis kraschade.

Regionens internetleverantör berättar för SR Gotland att det är den största överbelastningsattacken de drabbat av på över 20 år.

Foto: M. Feshenko


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen