12-årings lurendrejeri kostar skattebetalarna 1,5 miljoner kronor

2021 11 05

– Jag skäms, säger 12-åringen till polisen i samband med att han ställt till med ett brott som skulle kunna ge fängelse om han vore vuxen uppger åklagaren.

Det började med att pojken lurade sin pappa att betala för något på internet som inte alls var det som pojken tutade i sin pappa.

Lurade sin pappa

Värdet för det pojken fick sin pappa att betala för uppgår till 40 dollar vilket motsvarar cirka 340 kronor.

– Jag lurade min pappa att det var en Minecraftservergrej, säger 12-åringen i polisförhöret rapporterar P4 Gotland.

Minecraft är ett dataspel som handlar om att omvandla en värld med byggblock, syssla med gruvarbete och bekämpa fiender.

Men i själva verket var det något helt annat som 12-åringen använde pengarna till – nämligen att köpa en omfattande IT-attack mot Region Gotland och Gotlands Medias sida helagotland.se.

Tog bara 30 minuter

– En stor mängd trafikförfrågningar, massutskick som har gått till de här webbsidorna så de har överbelastats helt enkelt. Det påverkade deras verksamhet ganska kraftigt, säger åklagare Mats Wihlborg till SR.

Det tog inte mer än 30 minuter för pojken att ta sig förbi Region Gotlands skydd skriver pojken till en kompis på nätet.

Dyr affär för skattebetalarna

Vid attacken som pågick från januari till mars i år ska 12-åringen även haft en medhjälpare utomlands som pojken beskriver som ”ganska barnslig” enligt SR.

Det blev en mycket dyr affär för skattebetalarna då attacken kostade Region Gotland hela 1,5 miljoner kronor.

Skäms för vad han gjort

I samtal med polisen har 12-åringen berättat att han skäms för vad han ställt till med.

– Jag lurade min pappa att det var en Minecraftservergrej. Han trodde på mig och köpte den och jag skäms för det. Han kan inte ens sätta upp routern, säger 12-åringen i polisförhöret.

Vuxen hade riskerat fängelse

Eftersom han inte är straffmyndig så blir det inte något åtal men åklagaren är tydligt med att det 12-åringens agerande är mycket allvarligt.

– Allvarligt är det här! Absolut hade vederbörande riskerat ett fängelsestraff av inte alltför kort slag om han hade varit fullt vuxen, säger åklagare Mats Wihlborg till SR.

Största attacken på över 20 år

IT-attacken var så kraftig att hemsidan Gotland.se periodvis kraschade.

Regionens internetleverantör berättar för SR Gotland att det är den största överbelastningsattacken de drabbat av på över 20 år.

Foto: M. Feshenko