Julmustproblem upprör allmänheten – “något är riktigt fel”

2023 12 15

Det väller in klagomål på Apotekarnes julmust.

Kritiken handlar dock inte om den unika smaken eller det faktum att producenten Carlsberg nu börjat experimentera med exempelvis apelsinsmakande mustvarianter.

Julmusten är fortsatt populär – 2021 drack svenska folket mer än 28,4 miljoner av just Apotekarnes julmust, enligt Carlsberg.

Istället är det plastflaskan och framför allt korken som upprör ett flertal konsumenter, rapporterar Göteborgs-Posten.

"Går inte om man har reumatism"

Enligt tidningen fullkomligt haglar det in ilskna läsarmejl som vittnar om att det är “något riktigt fel med julmustflaskorna”.

Korken tycks nämligen vara onödigt svår att få upp, vilket bland annat uppmärksammades i ett avsnitt av Nyhetsshowen i måndags.

Flera läsare är nu glada över att problemet “äntligen synliggörs”.

– Har du reumatism eller någon liknande sjukdom får du ju inte upp korken. Så ska det inte vara, säger Ewa Wennberg, en av personerna som har svårt att hålla tillbaka kritiken, till GP.

Inte ensam

Ewa Wennberg är som sagt inte ensam.

Flera menar att problemet egentligen inte är nytt, men att det blivit värre det här året.

Värst verkar det vara bland de mindre petflaskorna, men eftersom de enbart kostar runt tian är det många som inte bemödar sig med att anmäla felen till Carlsberg.

Läskjätten bekräftar dock att det förekommer anmälningar och att man undersöker de som kommit in.

Enligt Carlsberg ska man nu försöka rätta till problemet, men varnar samtidigt för att använda verktyg eller andra metoder för att få upp korken.

– Det kan vara en bra tumregel att ha med sig – kan man inte öppna flaskan med bara händerna ska man inte heller ge sig på några alternativa metoder, säger Carlsberg Sveriges kommunikationschef Casper Danielsson till GP.

Funnits i över 100 år

Apotekarnes must lanserades redan 1910 som ett alternativ till öl – och de två dryckerna har flera likheter i exempelvis färg, skum och smaken av humle och malt.

– Drycken används dock inte som det var tänkt utan har istället blivit hela familjens helgläskedryck under namnet Julmust och Påskmust, framhåller Carlsberg på sin hemsida.

Den senaste tiden har framför allt den sockerfria varianten ökat i försäljningsstatistiken.

– De senaste åren har konsumtionen av lightmust ökat kraftigt – försäljningen har dubblerats jämfört med för fem år sedan och Apotekarnes sockerfria julmust står numera för 50 procent av den totala konsumtionen av Apotekarnes Julmust, sade Henric Byström förra året, som då var kommunikationschef på Carlsbergs svenska avdelning.

Foto: Carlsberg Sverige

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen