Image

Joe Biden lyckas där Trump misslyckades

2021 05 07

Donald Trump lovade om och om igen att avsluta kriget i Afghanistan men misslyckades. Men idag väntas Joe Biden meddela att det längsta kriget i USA:s historia avslutas.

President Biden väntas enligt källor till ABC News senare idag tillakännage att USA:s trupper hämtas hem i slutet av sommaren och planen är att tillbakadragandet ska ske 11 september. Datumet har stort symboliskt värde då det är exakt 20 år efter terrorattacken mot World Trade Center, 11 september 2001, som ledde till USA:s invasion av Afghanistan.

ANALYS

Trump lovade om och om igen att avsluta kriget i Afghanistan men tvärtom ökade USA sin truppnärvaro i Afghanistan under större delen av Trumps presidentperiod, från 8 400 soldater och till över 11 000. Efter neddragningar Trumps sista dagar i Vita Huset bedöms 2 500 soldater finnas på plats idag.

Bidens utrikesminister Anthony Blinken skall ringa USA:s allierade i regionen under dagen för att meddela USA:s framtida strategi med fokus på stöd till fredssamtalen mellan talibanerna och Afghanistans regering.

Trump var bra på att ge vallöften men sämre på att infria dem. Nu pekar istället mycket på att det blir Joe Biden som kommer att hålla det historiska kriget-är-slut-talet som väntas 11 september.

Även om tillbakadragande av trupper är populärt bland amerikanska väljare så stiger nu osäkerheten kring Afghanistans framtid. Risken för att talibanerna rycker fram och tar över allt mer av landet ökar och det skulle även vara mycket negativt för landets utveckling vad gäller mänskliga rättigheter och jämställdhet.