Joe Biden hyllas – USA är tillbaka

2021 06 13

Tack vare att Joe Biden styr USA – istället för Donald Trump – så är stämningen nu på topp bland världens sju mäktigaste industrinationer G7.

Donald Trump skapade nervositet och dålig stämning med sina ständiga personangrepp, gullande med Ryssland och opålitliga beteende på de internationella toppmötena och kontrasten kunde inte vara större när världens supermakt nu leds av demokraten Joe Biden.

– Nu kan vi arbeta med lösningar med ny energi. Och jag tycker att vi har blivit mer konkreta, säger Tysklandsförbundskansler Angela Merkel till AFP och hyllar Joe Bidens intåg på G7 i samband med att tredagars-toppmötet i brittiska Cornwall nu avslutas.

Även Frankrikes ledare hyllade Joe Biden.

–Ja, definitivt, svarade Frankrikes president Macron när han fick frågan om han anser att USA är tillbaka.

– Du visar att ledarskap är partnerskap, sa Macron till Joe Biden, rapporterar ABC News.

Toppmöte i Washington

Joe Biden har även bjudit in Angela Merkel till ett toppmöte i Washington mellan de båda allierade länderna den 15 juli. Det blir det blott tredje utlandsbesöket i Vita Huset under Joe Biden utöver Japan och Sydkorea.

Pandemin, klimatfrågan, ekonomi och säkerhet står på agendan liksom Tysklands positiva hållning till Putins favoritgasprojekt Nordstream som USA och Baltikum är mycket kritiska till.

[yop_poll id="187"]