Jobbcoachen: säg absolut inte dessa två ord på jobbet
2024 09 10
Det finns två ord du aldrig bör yttra varken för dig själv eller för andra på din arbetsplats.
Den slutsatsen drar ledarskaps- och jobbcoachen tillika författaren Melody Wilding efter att ha arbetat med “tusentals djupt tänkande högpresterande proffs”.
Orden är "giftiga"
Uttrycket kan vid första anblick tyckas vara harmlöst.
Men de två orden “jag väntar” är giftiga, menar författaren som hyllats av såväl Wall Street Journal och New York Times.
– “Jag väntar” är vanligtvis en form av perfektionism i förklädnad. Ett lömskt sätt att skydda dig från potentiella misslyckanden eller kritik, framhåller Melody Wilding till CNBC News.
Falsk trygghet
Enligt Melody Wilding är det en falsk trygghet att tro att man med orden iakttar försiktighet eller förbereder sig noga inför ett scenario längre fram.
Hon ger flera exempel med utgångspunkt i hur en ung och karriärtörstande medarbetare ofta tänker när hen säger “jag väntar”:
– Jag väntar tills det är lugnare innan jag ber om löneförhöjning.
– Jag väntar tills jag är klar med det här stora projektet innan jag söker efter en ny ledarroll.
En ond cirkel
Wilding ser hur mönstret upprepar sig hos många klienter hon arbetar med.
– Med varje “jag väntar” förstärker du den falska tron att du inte är riktigt redo, inte riktigt bra nog, understryker hon och fortsätter:
– Dessa ord skapar en ond cirkel: ju längre du väntar, desto mindre självsäker känner du dig och desto mer stannar du där du är.
Jobbcoachen poängterar att om man fortsätter att vänta på det “perfekta tillfället” finns det risk att man helt enkelt får vänta för evigt.
– Din situation kommer inte magiskt att förbättras utan modig och avsiktlig handling.
Rådet: Konfrontera dig själv
Melody Wilding rekommenderar istället att konfrontera sig själv varje gång “jag väntar” dyker upp i huvudet.
Ställ frågor för att ta reda på om din tveksamhet är baserad på konkreta observationer eller av känslor och föreställningar utan förankring i verkligheten.
– Med tiden kommer du att bli mindre avskräckt av risken för motgångar eller kritik, som ofta är de dolda orsakerna bakom “jag väntar.”
Enligt coachen handlar det om flera små beslut i jobbvardagen för att vända beteendet.
– Det behöver inte vara ett stort steg, kanske hjälpa till med ett projekt som ligger lite utanför din vanliga räckvidd. Även något så enkelt som att inleda konversationer med kollegor som du inte pratar med så ofta kan räknas.
Foto: J. Goodman
Text: Redaktionen