Jimmie Åkesson: Svensk musikgenre kan försvinna

2024 12 10

Svensk dansbandsmusik står inför ett “existentiellt” hot.

Det menar Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna.

Anledningen är att dansband idag beskattas med en så kallad dansbandsmoms på 25 procent per såld biljett, till skillnad från andra kulturformer som betalar 6 procent.

Nu går SD fram med ett konkret förslag om att ta bort den så kallade “straffbeskattningen”.

Denna orättvisa beskattning missgynnar dansbanden samt den del av vår svenska kultur som dansbandsmusiken utgör, framhåller Jimmie Åkesson tillsammans med elva dansband och producenter, bland annat Bert Karlsson, i en debattartikel i Aftonbladet.

Dansen drar upp summan

Dandsbandsmomsen har kritiserats förr.

Anledningen till att genren beskattas högre är för att besökare dansar vid tillställningarna.

Om publiken suttit eller stått stilla under spelningen hade evenemangen räknats som konsert och då gäller kulturmoms på 6 procent.

– Hade någon sagt ”vi ska in och lyssna på Larz-Kristerz” så hade momsen varit 6 procent, men säger någon ”vi ska in och dansa och ha kul”, då blir det 25 procent. Helt ofattbart, sade artistbokaren Mats Tigerström, som exempelvis hanterar bokningarna för bandet Larz-Kristerz från Älvdalen, till SVT i somras.

"Frågan är existentiell"

Det är inte heller första gången som SD lyfter momsen i politiska forum.

Enligt Jimmie Åkesson handlar frågan om “överlevnad” för “Sveriges djupt rotade dansbandskultur”, skriver partiledaren och dansbanden.

– För många kan det tyckas vara en liten fråga, men för branschen – och det kulturarv vi gemensamt slår vakt om – är frågan existentiell. Dansbandsmusiken är mer än bara musik; det är en social och kulturell institution som för samman människor över generationsgränserna.

Genom att ta bort dansbandsmomsen erkänner vi och stödjer denna viktiga del av vår kultur. Det är en investering i kulturellt kapital som berikar samhället på ett sätt som inte går att mäta i pengar.

LÄS MER: Musikgenre gör dundersuccé i Sverige – ”det är helt sjukt”

"Orimligt"

I SD:s budget inför nästa år har SD föreslagit att ta bort dansbandsmomsen.

Jimmie Åkesson och övriga debattörer kallar den för en “orimlig straffskatt”.

– Att ta bort straffbeskattningen på dansbandsmusiken är för övrigt också en fråga om rättvisa. Medan teater och konserter ofta får subventioner och skattelättnader, har dansband inte alls fått samma stöd.

– Genom att ta bort dansbandsmomsen, sätter vi en mer rättvis standard för hur vi värderar och stödjer olika kulturella uttryck i Sverige.

Foto: Henrik Nyström, Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Populär choklad stoppas

2025 04 01

En populär choklad som finns i många svenska butiker stoppas nu.

Den populära chokladen stoppas nu efter en oväntad upptäckt i produkten.

Det handlar om Tony's Chocolonely, en typ av chokladkaka som finns i många svenska livsmedelsbutiker.

Nu återkallas två av företagets produkter.

Två produkter stoppas

De två produkterna återkallas på grund av möjlig förekomst av små stenar. Det rör sig dock bara om vissa partier som återkallas.

– Även om sannolikheten för att en enskild produkt är påverkad är låg, har vi beslutat att vidta denna åtgärd för att säkerställa säkerheten och nöjdheten hos Tony's Chocolonelys konsumenter, heter det i ett uttalande från företaget.

De produkter som återkallas är följande, enligt företaget:

Dark Almond Sea Salt 180g med lotkoder 163043 (bäst före-datum 2026-04-01) och 162702 (bäst före-datum 2026-03-04).

Greatest Bits 180g med lotkoder 4326 (bäst före-datum 2025-11-21) och 4327 (bäst före-datum 2025-11-22).

Informationen finns tryckt på sidan av chokladkakan, enligt företaget.

“Är oerhört ledsna”

Tony's Chocolonelys vd i Norden, John Sjöblom, beklagar det inträffade.

– Vi är oerhört ledsna över att behöva göra denna återkallelse och för den olägenhet detta orsakar dem som köpt produkterna, säger han, och ber både konsumenter och återförsäljare om ursäkt:

– Vi ber om ursäkt till våra konsumenter och samarbetspartners för den påverkan detta medför.

Det är emellertid bara de specifika produkterna ovan, med nämnda lotkoder, som avses i återkallelsen, understryker företaget.

– Alla andra Tony's Chocolonely-produkter är säkra att konsumera och påverkas inte, meddelar företaget.

Nu kommer Tony's Chocolonely att tillsammans med återförsäljare och livsmedelsmyndigheter att se till att produkterna som återkallas stoppas från vidare försäljning.

Konsumenter som redan har köpt de aktuella produkterna ombeds att inte äta produkten och att istället returnera den till butiken där man har köpt den. Då får man pengarna tillbaka eller en motsvarande produkt som ersättning.

Foto: Towfiqu barbhuiya

Text: Redaktionen


JUST NU: Oväntat forskarlarm om Sverige – risk för inavel

2025 04 01

En forskare kommer nu med ett oväntat larm om risken för inavel i Sverige.

I Sverige blir det allt vanligare att barn blir till med hjälp av donerade spermier.

Men nu slår en forskare larm om att dagens regelverk inte är tillräckligt restriktivt när det gäller hur många barn som en och samma donator får ge upphov till.

”Mammor börjar bli oroliga”

Idag får en donator ge upphov till ett eller flera barn i max sex familjer.

Men den siffran är för hög – och ökar risken för inavel, menar forskaren Gunilla Sydsjö, rapporterar DN.

– Jag har träffat mammor som börjar bli oroliga. Det har blivit kluster av barn som tillkommit via donation, säger hon till tidningen.

I takt med att fler barn kommer till med hjälp av donerade spermier, ökar risken för genetiskt riskabla relationer, rapporterar tidningen.

Gunilla Sydsjö var själv med och tog fram underlaget till dagens regelverk, men sedan dess har spermiedonation blivit mycket vanligare. Dessutom är det vanligare i storstäder, vilket ökar risken ytterligare.

”Alldeles för många barn”

Hon menar därför att maxgränsen per donator behöver ändras.

– Det här kan vara alldeles för många barn med tanke på Sveriges storlek och det faktum att vi nu gör så många behandlingar på ensamstående kvinnor, säger Gunilla Sydsjö till tidningen.

Tidigare i år uppmärksammades att en finländsk man är far till över 30 barn, varav de flesta bor i Sverige, rapporterade Svenska Yle.

Barnen är födda efter fertilitetsbehandlingar i Finland, och de flesta bor i Stockholm eller Uppsalaregionen. Den finska mannen uppges ha donerat sperma till en läkare som även behandlade patienter i Sverige.

Flera av syskonen, som är födda mellan 1991 och 2007, uppges ha hittat varandra via DNA-test, och vissa har uttryckt rädsla för risken att av misstag dejta ett syskon, enligt kanalen.

Foto: Patricia Prudente

Text: Redaktionen