Jimmie Åkesson öppen för en helt fri roll

2022 02 07

Sverigedemokraterna kan stanna i rollen som vågmästare.  

Det bekräftar Jimmie Åkesson i en intervju med Expressen.

Förhandla med S

– Vi sitter gärna ner med Socialdemokraterna och reder ut detaljerna, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

Citatet från Sverigedemokraternas partiledare syftar till förslaget från MP, V och S,  om ett garantinlägg på uppemot 1000 kronor, som en miljon pensionärer ska kunna ta del av.  En intressant reform, även för SD, som också vill se höjda pensioner.

– Förslaget är intressant och åtminstone delvis i linje med vad vi vill, säger Jimmie Åkesson.  

Behålla vågmästarrollen

Samtidigt öppnar Jimmie Åkesson för att behålla rollen som vågmästare och göra upp till vänster i en rad sociala frågor.

– Har vi inga förbindelser med vare sig den ena eller andra sidan så ska vi utnyttja det inflytande vi får maximalt för att ta tillvara våra väljares intressen. Då är det ju att söka stöd för vår politik åt alla håll, säger SD-ledaren.

Närmare Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson har deklarerat att SD står närmst Moderaterna och Kristdemokraterna. Partiernas gemensamma budget röstades igenom den 25 november 2021.

Men i vissa avseenden har SD  en hel del gemensamt med regeringspartiet Socialdemokraterna. Till exempel i frågor om pensioner, a-kassa och sjukförsäkring.

Utnyttja inflytande

– Har vi inga förbindelser med vare sig den ena eller andra sidan så ska vi utnyttja det inflytande vi får maximalt för att ta tillvara våra väljares intressen. Då är det ju att söka stöd för vår politik åt alla håll, säger Åkesson i intervjun med Expressen.

Sverigedemokraternas partiledare framhäver att SD vill ingå i en regering, men att de inte har landat i vad som är bäst för partiet. Han poängterar att sakpolitiken är viktigast och utesluter inte att SD intar en fri roll som vågmästare i riksdagen.

Lång kravlista

Om SD ska stå utanför och stödja en regering ledd av Moderaterna kommer Ulf Kristersson (M) få ta del av en lång kravlista från Jimmie Åkesson.

– Det är väldigt mycket. Vi har en väldigt lång lista på saker som vi menar är viktiga, på en ganska konkret nivå dessutom. Det är inte bara svävande att vi vill ha tuffare tag mot kriminella. Det räcker inte. Det ska finnas ett antal förslag som är väl genomarbetade, väl utredda – kanske med redan färdigförhandlade direktiv till olika utredningar – för att vi ska vara nöjda. Innan vi trycker på den gröna knappen i kammaren, säger Jimmie Åkesson till Expressen och tillägger:

– Det viktiga är att vi är med. Vi ska inte komma in från sidan, vi vill vara med från början.

Fått nobben

Socialdemokraterna har hittills nobbat samtliga förslag från SD-ledaren om ett gemensamt avtal. Det återstår att se om statsministern Magdalena Andersson (S) kan tänka sig att diskutera reformen om höjda pensioner tillsammans med Jimmie Åkesson.  

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen